Rishi Sunak sau Liz Truss va fi următorul premier al Marii Britanii, după ce Penny Mordaunt a fost eliminată din concurs

Rishi Sunak sau Liz Truss va fi următorul premier al Marii Britanii, după ce Penny Mordaunt a fost eliminată din concurs

Următorul lider conservator și premier al Marii Britanii va fi anunțat la data de 5 septembrie, au declarat șefii partidului. În încercarea de a elimina rapid candidații marginali, aceștia au decis, de asemenea, să facă mai dificilă înscrierea în concurs. Parlamentarii conservatori vor reduce competiția la doi candidați finali înainte de sfârșitul săptămânii viitoare, în runde succesive de vot. Aproximativ 160.000 de membri de partid vor alege apoi câștigătorul într-un buletin de vot prin poștă.

Marea Britanie își alege un nou premier

Update 20 iulie, ora 23.47. Rishi Sunak și Liz Truss se vor înfrunta în finală pentru a deveni următorul lider al Partidului Conservator și prim-ministru al Regatului Unit, după ce Penny Mordaunt a fost eliminată din concurs.

În cel de-al cincilea și ultimul tur de vot al parlamentarilor conservatori, Mordaunt a primit 105 voturi, Sunak – 137 de voturi și Truss – 113 voturi.

Știrea inițială: 11 candidați s-au prezentat până acum în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson, care a demisionat săptămâna trecută după o revoltă între parlamentarii și miniștrii săi. Alți candidați ar putea intra în cursă, iar ministrul de Interne, Priti Patel, ar putea, de asemenea, candida. Concursul de până acum a fost dominat de problema impozitării, aproape toți candidații angajându-se că vor reduce impozitele personale sau de afaceri ori ambele.

11 candidați s-au alăturat cursei până acum. Primul tur va avea loc miercuri, 13 iulie, în cadrul membrilor Partidului Conservator. Orice candidat care primește mai puțin de 30 de voturi va fi eliminat din concurs, membrii partidului alegând, în cele din urmă, între doi candidați finali. Ministrul de Externe, Liz Truss, a promis că va reduce taxele „din prima zi” și va anula majorarea asigurărilor naționale. Iar fostul secretar al Sănătății, Sajid Javid, a subliniat reduceri de taxe de 39 de miliarde de lire sterline.

Cum arată calendarul alegerilor

Marți, 12 iulie – nominalizările pentru a intra în buletinul de vot

Miercuri, 13 iulie – primul tur de vot în rândul parlamentarilor conservatori

Joi, 14 iulie – dată probabilă pentru al doilea tur de scrutin

Luni 18 iulie – dată probabilă pentru al treilea tur de vot, dacă este necesar

Joi, 21 iulie – termenul limită pentru decizia celor doi candidați finali

Luni, 5 septembrie – anunțarea câștigătorului.

Cine este marele favorit

Concurenții vor avea nevoie de cel puțin 30 de voturi din partea parlamentarilor conservatori, pentru a trece peste primul tur de scrutin. Președintele comisiei, Sir Graham Brady, a spus că și-au propus să găsească un echilibru între a permite „candidaților serioși” să intre în concurs și a evita „oamenii cu mii de fețe care nu au cu adevărat șanse mari de a progresa”, notează BBC.

Concurentul cu cei mai mulți susținători declarați dintre parlamentari este Rishi Sunak, urmat de ministrul Comerțului, Penny Mordaunt, și de bancherul Tom Tugendhat. Boris Johnson a spus că nu va susține pe niciunul dintre candidații care aspiră la funcția de premier al Marii Britanii.