10 nov. 2022 | 13:57

Dacă-ți pui casa pe Booking sau AirBnb, te trezești cu mascații la ușă: mai bine te lipsești, legea nouă complică închirierea

ACTUALITATE
Dacă-ți pui casa pe Booking sau AirBnb, te trezești cu mascații la ușă: mai bine te lipsești, legea nouă complică închirierea

Închirierea unei simple case pe Booking sau AirBnb nu va mai fi la fel de simplă precum în prezent. O inițiativă legislativă de la Uniunea Europeană implică autoritățile în închiriere.

Mai exact, se discută despre un proiect ce prevede că astfel de platforme de închiriat locuințe, precum Booking, de exemplu, dar și AirBnb, ar putea fi obligate să comunice lunar o serie de informații relevante autorităților publice.

Momentan, vorbim doar despre un proiect, o inițiativă, ce trebuie să treacă atât de Parlament, cât și de Consiliul European, dar surse din presa europeană vorbesc despre faptul că e doar o chestiune de timp până când va intra în vigoare.

După adoptare, noile prevederi vor trebui transpuse în legislația internă din țara noastră și, desigur, la fel se va întâmpla și în cazul celorlalte state membre ale comunității europene.

Ce legătură au „mascații” cu faptul că-ți pui casa pe AirBnb

Nu știm încă dacă se vor face și descinderi la locuințele care sunt descoperite a fi fost publicate în manieră ilegală, dar nu este exclus, fiindcă odată ce oamenii legii vor intra pe fir, vor trebui să investigheze și să facă verificări, iar acest lucru poate presupune și astfel de intervenții.

Până la această oră, sunt certe doar câteva date, despre care detaliem mai multe informații în rândurile de mai jos:

Ei bine, se pare că „platformele vor avea obligația de a partaja și alte date așa cum se prevede în alte acte din legislația europeană, cum ar fi date pentru autoritățile fiscale pentru veniturile generate din închirierea de locuințe pe termen scurt.

Informațiile primite vor ajuta autoritățile publice să-i identifice pe cei care listează locuințe de închiriat fără a fi înregistrați în acest sens.

De asemenea, proiectul prevede că autoritățile publice vor trebui să stabilească un proces de înregistrare online și simplu pentru atestarea închirierilor locuințelor în regim hotelier”, conform explicațiilor avocatnet.ro.