Orașul din România unde un apartament este mai ieftin decât o toaletă publică. Nimeni n-ar fi crezut că s-ar ajunge într-un astfel de punct, mai ales într-o perioadă de criză. Românii sunt de părere că o investiție la un asemenea nivel nu era necesară, chiar dacă primarul vrea să asigure un mediu mai curat pentru localnici.
Un oraș din România va avea 28 de toalete publice automatizate. Mai sunt cunoscute și drept „toalete inteligente”, prezentând uși ușor de utilizat, controlate electronic, sisteme și servicii de monitorizare ce ajută la gestionarea igienei. În total, prețul pentru această achiziție a fost de aproape două milioane de euro.
Primele șase toalete de tipul celor amintite urmează să fie amplasate în Brașov, fiindcă acesta este orașul despre care vorbim. Toaletele vor putea fi utilizate începând din anul curent, în parcuri și zone intens circulate de localnici sau vizitatori. Doar că cetățenii sunt de părere că o astfel de investiție nu merita realizată.
Cele 28 de toalete publice costă, în total, o sumă de 1, 7 milioane de euro, fără TVA. Dacă efectuăm un simplu calcul, ne dăm seama că o singură toaletă inteligentă ar costa nu mai puțin de 65.000 de euro. Este echivalentul unei sume cu care în România se poate cumpăra un imobil.
„Până în 2026, municipalitatea va achiziționa aceste toalete, dacă va avea bugetul necesar. Există și varianta să nu le achiziționăm pe toate, dacă nu vom avea fondurile necesare. Prima etapă este instalarea a şase toalete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, pentru Antena 3.
Primarul Brașov, Allen Coliban, a semnat, recent, un sub-contract care stabilește instalarea primelor șase toalete automatizate publice în oraș. Acestea vor fi amplasate în: parcul Tractorul, Piaţa Sfântul Ioan, Parcul Trandafirilor, Livada Poştei, în parcul de pe Berzei şi în zona pietonală Uranus.
Edilul și-ar fi dorit ca, astfel, să asigure pentru localnici și turiști un mediu mai curat. Toaletele inteligente nu prezintă sistem de autocurățare, aceste servicii necesitând a fi asigurate de către un personal angajat. În schimb, toaletele de lux funcționează în așa fel încât persoana care le folosește să nu fie nevoit să atingă unele zone expuse bacteriilor.
Citește și: Orașul din România care investește 200.000 de euro în toalete publice. A ieșit scandal mare
Printre alte caracteristici, toaletele inteligente vor prezenta: