Cuvintele care dezvăluie dacă ești introvertit sau exrovertit

Cuvintele care dezvăluie dacă ești introvertit sau exrovertit

Cuvintele au puterea să dezvăluie ce tip de personalitate ai. Indiferent că ești extrovertit sau introvertit, limbajul va fi cel care te va da de gol.

Ni se reamintește adesea „alegeți-vă cuvintele cu atenție”, dar probabil nu știai că acele cuvinte pot dezvălui mai mult decât ceea ce încercăm, de fapt, să spunem. Există tot mai multe dovezi că personalitatea noastră este scrisă, literalmente, în limbajul pe care îl folosim, de la tweet-urile pe care le trimitem până la adresa de e-mail aleasă de noi.

Nu toate constatările sunt deosebit de surprinzătoare. Cei care au un punctaj ridicat la extroversie sunt într-adevăr mult mai vorbăreți decât colegii lor mai introvertiți. De asemenea, au tendința de a vorbi mai repede. Femeile extrovertite, dar nu și bărbații, au mai multe șanse să aibă discuții de grup, în timp ce bărbații introvertiți, dar nu și femeile petrec mai mult timp vorbind singuri.

Astfel, atât introvertiții cât și extrovertiții folosesc limbajul foarte diferit. În urmă cu câțiva ani, un grup de cercetători condus de Camiel Beukeboom de la Universitatea VU, Amsterdam, a cerut unui grup de 40 de voluntari să se uite la fotografii cu diferite situații sociale și să descrie cu voce tare ce se întâmplă. Ei au descoperit că limbajul extrovertiților tinde să fie mai abstract și „liber”, în timp ce introvertiții vorbeau în termeni mai concreți. Cu alte cuvinte, introvertiții tind să fie mult mai specifici.

În conformitate cu aceasta, alte cercetări au descoperit că introvertiții tind să folosească mai multe articole care, prin definiție, se referă la obiecte sau evenimente individuale. De asemenea, tind să fie mai precauți în limbajul lor: adică folosesc mai multă acoperire și termeni mai cuantificabili, cum ar fi referirea la anumite numere.

Toate acestea au sens psihologic. Majoritatea extrovertiților se bucură de viața rapidă, fiind mai predispuși să bea, să doarmă și să-și asume riscuri mai multe decât introvertiții. De fiecare dată când deschid gura, extrovertiții sunt pregătiți să-și asume riscuri mai mari cu acuratețea, spontaneitatea și întinderea a ceea ce spun.

Legăturile dintre personalitate și limbaj se extind și la cuvântul scris. Când Jacob Hirsh și Jordan Peterson de la Universitatea din Toronto le-au cerut studenților să scrie despre experiențele trecute și despre obiectivele viitoare, ei au descoperit că cei care au obținut un scor mai mare la extroversie au avut tendința de a menționa mai mult cuvintele legate de relații, ceea ce are sens, au spus cercetătorii. întrucât extrovertiții sunt „exploratori sociali activi”.

Dar nu este vorba doar de extroversie împotriva introversie. Limbajul lor a dezvăluit, de asemenea, alte aspecte ale personalității lor, inclusiv cât de deschiși la minte erau folosind mai multe cuvinte care făceau referire la simțuri, cât de nevrotici, acești utilizând mai multe cuvinte care erau legate de lcoul de muncă.

Personalitatea strălucește și în scrierea creativă. În 2010, o echipă de psihologi germani a dat la peste 100 de studenți participanți cinci cuvinte ca îndemnuri și apoi le-a cerut să scrie o scurtă poveste care a inclus fiecare dintre aceste cuvinte.

De data aceasta, participanții mai deschiși la minte au produs povești mai creative, în timp ce participanții mai agreabili au scris povești cu o atmosferă mai pro-socială. Mai mult, atunci când unui grup separat de participanți li s-a arătat poveștile și i s-a cerut să judece trăsăturile autorilor, ei au făcut o treabă destul de bună, cel puțin pentru trăsăturile de deschidere și agreabilitate.

Cele mai multe dintre aceste studii s-au uitat la limbajul pe care îl folosim izolat, însă lucrurile stau puțin diferit atunci când socializăm. Un studiu a constatat că dacă sunt puși împreună mai mulți introvertiți într-o cameră, probabil aceștia vor ajunge să discute despre rezolvarea problemei.

Cuvintele pe care le folosești dezvăluie tipul tău de personalitate

În schimb, atunci când extrovertiții vorbesc între ei, aceștia acoperă o gamă mai largă de subiecte discutând despre pasiunile lor. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce mulți oameni știu deja, și anume faptul că extrovertiții tind să fie pur și simplu concentrați pe a se bucura de viață.

Desigur, în actuala epocă ne petrecem zilele trimițând email-uri, făcând blogging și în general în viața online. Așa cum probabil ai ghicit, chiar și aici ne putem trăda personalitatea. Analizând conținutul a aproape 700 de bloguri cuprinzând sute de mii de cuvinte, cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit că oamenii foloseau cuvinte care se potriveau cu modul în care își raportau propria personalitate: de exemplu, cei care se considerau mai agreabili. a folosit mai puține înjurături.

Echipa de cercetare a mers mai departe, fixând trăsăturile de personalitate la utilizarea unor cuvinte specifice. Cei cu scoruri mari la „deschidere către experiență” au fost mai predispuși să folosească cuvântul „cerneală” și previzibil, extrovertiții sunt mai predispuși să spună cuvântul „băutură”.

Alte cercetări au descoperit că extrovertiții tind să se refere la emoții pozitive și situații sociale mai frecvent, în timp ce cei cu scoruri mari în instabilitate emoțională tind să folosească mai multe pronume la persoana întâi singular, cum ar fi „eu”. Acesta din urmă se potrivește cu constatarea că cei care se confruntă cu tulburări emoționale folosesc aceste cuvinte într-un mod mai liber, astfel că extrovertiții vor afirma: „suntem atât de fericiți!”, în timp nevroticii vor afirma: „ma distrez”.

Incredibil, aceste asociații de personalitate sunt atât de consistente, încât același studiu a constatat că voluntarii au putut ghici cu exactitate personalitatea unui străin, cât de nevrotici și de agreabili erau, doar citindu-și tweet-urile.

Se pare că nu putem să nu încercăm să descifrăm personalitățile oamenilor pe care îi întâlnim din limbajul pe care îl folosesc. Judecăm în mod constant, chiar și după etichetele digitale ale unei persoane. Cei cu mai multe numere în adresa lor de e-mail, de exemplu, sunt văzuți ca fiind mai puțin conștiincioși.

Ideea că dezvăluim ceva fundamental despre noi de fiecare dată când vorbim, scriem sau trimitem mesaje, iar acest lucru ar putea creea disconfort, mai ales atunci când dorim să părem misterioși în mediul online. Pe de altă parte, este și o oportunitate în a-i lăsa pe ceilalți să observe cum suntem de fapt. În anumite situații cum ar fi un interviu de angajare, acest lucru ar putea chiar să te ajute foarte mult.