Cutremur în România. Seismul de 3,2 pe scara Richter s-a simțit în mai multe orașe

Cutremur în România. Seismul de 3,2 pe scara Richter s-a simțit în mai multe orașe

A fost cutremur în România. Seismul de 3,2 pe scara Richter a avut loc, miercuri după-amiaza, în județul Buzău. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 17:16, la o adâncime de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe orașe: Brașov, Ploiești, București, Pitești și Bacău.

Cutremur în România, în această după-amiază

În această după-amiază, România a fost zguduită de un nou cutremur. INFP a anunțat unde s-a produs, dar și ce magnitudine a înregistrat seismul. Mişcarea tectonică a fost resimţită în mai multe orașe.

„În ziua de 18 Mai 2022, la ora 17:16:00 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 131km.
Intensitate: I

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km N de Ploiesti, 57km SE de Brasov, 112km N de Bucuresti, 128km NE de Pitesti, 135km V de Braila, 135km S de Bacau, 138km V de Galati, 170km E de Sibiu, 177km N de Ruse, 218km SV de Iasi”, a scris Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului pe site-ul său.

De la începutul acestui an, cel mai mare cutremur s-a produs la 16 ianuarie şi a avut magnitudinea de 4,4. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi în Capitală.

Cel mai mare seism din Europa

În data de 28 decembrie 1908, cel mai mare cutremur din Europa a avut loc în strâmtoarea Messina din sudul Italiei. Zguduitura a nivelat orașele Messina din Sicilia și Reggio di Calabria. Seismul a fost urmat de un tsunami care a ucis aproximativ 100.000 de oameni.

Dubla catastrofă a distrus aproape complet Messina, Reggio di Calabria și zeci de localități limitrofe. S-a produs în jurul orei 5:20, ora locală, epicentrul fiind sub strâmtoarea Messina. Seismul a durat mai bine de 20 de secunde, iar magnitudinea lui a fost de 7,5 pe scara Richter.

Cutremurul cel mare din 1802

Mulţi români cred că seismul din 1977 a fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în țara noastră. De fapt, cel mai puternic a fost înregistrat în octombrie 1802, în zona Vrancea.

Potrivit Wikipedia, cutremurul cel mare din 1802 a fost cel mai puternic seism produs în zona Vrancea. Cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km, unda de șoc s-a resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Mișcarea tectonică a ținut 2 minute și 30 de secunde, iar Bucureștiul a fost grav afectat. Au căzut numeroase clădiri, iar Turnul Colței s-a păbușit parțial.