11 mai 2022 | 17:18

Cum afli dacă te-ai îmbogățit din vreo moștenire și verifici dacă ți-a lăsat cineva ceva

ACTUALITATE
Cum afli dacă te-ai îmbogățit din vreo moștenire și verifici dacă ți-a lăsat cineva ceva

Sunt șanse să te afli în situația în care o rudă sau cineva apropiat ți-a promis că vei moșteni bunirile sale. Timpul a trecut, iar despre patrimoniul respectiv nu mai știi nimic. Află cum vezi dacă ai moștenit ceva de la vreo „mătușă Tamara” sau poate de la un prieten vechi care a vrut să îți lase ceva din averea sa.

Poți chiar să te afli în situația în care aceste persoane chiar realizează testamentul și ți-l arată, doar că, până la momentul decesului, cel care lasă ceva prin testament, se răzgândește, iar ceea ce ți-a spus anterior, se poate șterge foarte ușor din documentul de la notar.

Testamentele efectuate la nota și modificările aduse ulterior acestora, se pot regăsi însă în cadrul unui registru special utilizat de către notari, fiind vorba despre Registrul Național Notarial de Evidență a Libertăților sau pe scurt, RNNEL.

Cum vezi dacă ai moștenit ceva cu ajutorul legii

În baza unei cereri, se poate face consultare cu privire la testamentele efectuate, desigur, totul în litera legii. Toți care au un interes legitim în acest sens, pot cere la orice birou notarial sau la Camerele Notarilor Publici din țară să afle dacă un testament există sau dacă beneficiază de o moștenire despre care nu aveau cunoștință.

Această procedură apare în detaliu în Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România nr. 227/2013. Ceea ce trebuie să știi este faptul că va trebui să achiți o taxă dacă ești interesat să consulți RNNEL.

Totodată, în cazul testamentelor, solicitarea cu privire la verificarea acestora se va putea efectua doar în baza certificatului de deces. Excepție de la această regulă fac cazurile în care solicitarea este efectuată chiar de către testator.

Actele juridice care se înscriu și care pot fi verificate în RNNEL potrivit legii anterior menționate sunt:

  • testamentele, modificările și completările lor;
  • declarațiile de revocare ale testamentelor;
  • retractarea revocării testamentelor;
  • dispozițiile testamentare cu privire la sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse la instituțiile specializate de credit și revocările acestora;
  • contractele de donație;
  • revocarea donațiilor;
  • oferta de donație și revocarea acesteia;
  • acceptarea ofertei de donație;
  • declarațiile de înlăturare a efectelor nedemnității (succesorale), potrivit avocatnet.ro.