Cum să strângi bani lună de lună, ca român plecat în străinătate: top 10 reguli

Cum să strângi bani lună de lună, ca român plecat în străinătate: top 10 reguli

Anual, mii de români pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun. Diaspora românească a ajuns să alcătuiască milioane de suflete ce au ales să se sacrifice, departe de casă și de familie, pentru a reuși să strângă un ban în plus, să-și permită o viață mai bună.

Munca în străinătate poate veni la pachet cu avantaje financiare în multe dintre cazuri și beneficii pe care în România cu greu le-ar putea cineva dobândi. Doar că a fi departe de casă, de familie, de locurile dragi ale copilăriei reprezintă provocări extrem de dificil de depășit.

Scopul principal pentru care oamenii pleacă la muncă dincolo de granițele țării este acela de a strânge bani. Astfel stând lucrurile, dacă obiectivul este atins cât mai repede, timpul de ședere departe de familie se diminuează la maximum posibil. Din acest motiv este deosebit de important ca acești oameni să se organizeze extrem de bine și să nu uite nici măcar pentru o clipă care este scopul lor și ce misiune trebuie să ducă la îndeplinire, deoarece tergiversarea acesteia înseamnă ani din viață irosiți printre străini, departe de casă și suferință acumulată acasă, unde membrul familiei este îndelung așteptat.

Prin urmare, iată cum poți economisi bani când muncești în străinătate și ce atitudine mentală trebuie să adopți, pentru ca planurile tale să fie duse la bună îndeplinire:

1. Nicio lună fără economii

Poate într-o lună vei reuși să pui deoparte numai 200-300 de euro, poate în alta 2.000. Indiferent de valoarea pe care reușești s-o salvezi, nu uita faptul că oricât de neînsemnată ar părea o economie, e mult mai bună decât nimic. Deci, ai grijă să nu treacă nicio lună fără să salvezi niște bani, indiferent de cuantumul acestora. Ține minte că pic cu pic înseamnă foarte mult!

2. Economisește din prima zi de salariu

Nu aștepta întâi să cheltui banii pentru a economisi ce mai rămâne la final de lună. Astfel vei fi tentat să cheltuiești mai mult și să accepți faptul că vei salva o sumă mai mică din salariul de pe luna aceasta. Primul lucru pe care trebuie să-l faci când îți primești salariul este să pui bani deoparte din el, iar de-abia apoi să începi să cheltuiești. Cât ar trebui să salvezi? Recomandabil ar fi să poți pune deoparte, lună de lună, fără excepție, 10% din venitul tău pe care îl primești net, în mână.

3. Planifică-ți cheltuielile de transport pentru sosirea în țară, cu mult timp înainte

Știm cu toții că biletele de avion sau de autocar pot fi scumpe dacă le cumpărăm pe ultima sută de metri, mai ales în perioada sărbătorilor. Organizează-ți din timp sosirile acasă și cumpără bilete în avans, pentru a beneficia de un preț mult mai mic. Chiar și câteva zeci de euro economisite contează. Acești bani ar putea fi folosiți, de exemplu, pentru un cadou.

4. Alcătuiește un buget clar de ajutorare a familiei

Dacă ai plecat în străinătate pentru a economisi bani, dar și pentru a-ți sprijini periodic familia rămasă în țară, trebuie să te organizezi foarte bine, să ai un buget prestabilit pe care să-l respecți, pentru că altfel riști să nu mai înțelegi absolut nimic din ce câștigi pe parcursul unui an de zile, de exemplu. În țară nevoile pot fi multe, complexe și costisitoare și mereu se poate ivi un motiv pentru a trimite bani, însă trebuie să fii conștient de faptul că nevoile trebuie discutate, analizate și categorisite astfel încât să fie prioritizate în funcție de o condiție principală: aceea de a-ți permite să mai și economisești ceva.

5. Identifică modalități de a reduce cheltuielile

Dacă nu poți economisi atât de mult pe cât dorești, ar putea fi timpul să reduci cheltuielile. Identifică elementele neesențiale, cum ar fi divertismentul și mesele în oraș, pentru care poți cheltui mai puțin. Caută modalități de a economisi din cheltuielile lunare fixe, cum ar fi asigurarea auto sau abonamentul de telefonie mobilă.

7. Alege să-ți depozitezi economiile în conturi cu randament bun

Din cauza inflației tot mai accelerate, banii pe care-i pui deoparte riscă să se devalorizeze. Din această cauză, trebuie să alegi instrumente financiare inteligente, menite să-ți protejeze banii de inflație. Dacă optezi pentru un depozit bancar, ai grijă ca dobânzile să fie avantajoase pentru tine și să acopere sau să se apropie cel puțin de rata anuală a inflației.

8. Plătește pentru o asigurare medicală privată

Cu sănătate nu e bine să te joci și niciodată nu poți miza pe ideea că ție nu ți se poate întâmpla nimic rău din această privință. În străinătate, costurile medicale pot fi extrem de piperate pentru persoanele din afara țării, iar o intervenție chirurgicală ar putea ajunge și la costuri de zeci de mii de euro. Pentru a te pune la adăpost și a fi prevăzător, ar fi indicat să achiți pentru o asigurare medicală privată care să acopere o paletă variabilă și diversă de situații ce pot interveni.

9. Folosește-ți dreptul de recuperare a taxelor

„Știai că îți poți folosi dreptul de a recupera taxe din străinătate pentru perioada muncită? Autoritățile fiscale rețin de multe ori mai multe taxe decât sunt necesare, astfel că oamenii pot primi înapoi chiar și peste o mie de euro pe an din taxele plătit în plus.

Spre exemplu, românii pot recupera taxe din țări precum Germania, Olanda, Austria, Belgia și multe altele.

Românii pot aplica pentru recuperarea taxelor prin intermediul companiilor specializate, care în primă fază le oferă o estimare a sumei pe care o pot recupera (în baza adeverinței de venit de la angajator) și apoi aplică direct la fiscul din țara respectivă.

Companiile specializare spun că românii își pot recupera taxele din străinătate, atât din impozitul pe salariu, cât și din alocația copiilor, transport, chirie și câteva alte impozite pe care le reține statul în care muncesc”, explică economica.net.

10. Nu uita să te relaxezi și să te bucuri de viață. Poți face asta și gratis!

Din păcate, mulți români plecați la muncă în străinătate ajung să nu se mai considere o prioritate și se sacrifică până la extrem pentru a pune ban pe ban. Ei bine, deși poate fi tentant să renunțăm la orice activitate ca să putem economisi, adevărul e că avem nevoie de recreere, de timp pentru noi, de activități care să ne facă să ne simțim bine. Din fericire, putem să le obținem și gratis. Interesează-te de promoții, de oferte, de zilele libere pentru muzee, pentru teatre și profită de activitățile recreative sau educative oferite gratis, cu diverse ocazii, de municipalitate sau de diverse ONG-uri. Te vei simți mai motivat să mergi mai departe!

Citește și: