20 mart. 2022 | 12:50

Cum pot face rost de bani patronii români, în această perioadă grea: patru soluții

ACTUALITATE
Cum pot face rost de bani patronii români, în această perioadă grea: patru soluții

Companiile românești simt din plin efectele negative ale evoluțiilor economice nefavorabile din ultima perioadă. Managerii au nevoie, poate mai mult ca niciodată, de sprijin financiar pentru a putea menține locurile de muncă și companiile pe linia de plutire, cel puțin. Din fericire, soluțiile încep să apară!

Guvernul recunoaște necesitatea de sprijin economic a mediului de afaceri, motiv pentru care a decis să dea starul pentru patru mari programe de finanțare, dedicate mai multor domenii de activitate.

Este vorba despre IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii.

„Obiectivul programelor este facilitarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii. MF va implementa aceste programe sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN”, transmit autoritățile de la București.

Statul promite să fie, în continuare, un sprijin pentru afaceriști

Conform declarațiilor de la vârful Ministerului de Finanțe, firmele noastre au nevoie urgentă de sprijin și susținere din partea statului, pentru a depăși provocările care nu sunt deloc ușoare.

“Mai ales în această situație de criză, susținerea companiilor românești este o urgență și sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Aprobarea acestor programe de finanțare este dovada clară că suntem un partener loial al mediului de afaceri, îi sprijinim pentru a-și realiza și dezvolta investițiile în toate localitățile din România“, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Conform Ministerului de Finanțe, ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.

Situația mediului nostru de business nu este deloc una ușoară. Tot mai multe voci din sectorul privat trag semnale de alarmă cu privire la impactul economic devastator al multiplelor crize. Managerii se plâng de faptul că, după doi ani de pandemie dificili, a apărut criza energetică. În tot acest timp, spun ei, s-au confruntat cu o criză semnificativă de forță de muncă, iar războiul izbucnit în Ucraina riscă să aducă probleme și mai mari în plan economic.