Cum economisești bani, când prețul la pompă crește: mergi cu renul

Cum economisești bani, când prețul la pompă crește: mergi cu renul

O femeie din Laponia, cea mai nordică regiune înghețată a Finlandei, a devenit virală după ce a postat un videoclip cu sania ei “alimentată” cu reni. Așa economisești bani, când prețul la pompă crește.

Janita Kenttälä a spus pe Tik Tok că merge la supermarket în stil vechi, pentru că este mai ecologic și pentru că prețurile la carburant sunt atât de mari.

„Când prețul benzinei este 2e/litru și locuiești în Laponia cu distanțe lungi peste tot”, a descris Kenttälä videoclipul, care are peste 600.000 de aprecieri și 4.700 de comentarii.

@janita_inlapland Just on my way to supermarket ❤️ #ecofriendly #reindeer #fourwheeler #fastandfurious ♬ I just came to say AY YO by Boxout – Boxout

În clip, Kenttälä poartă o Luuhka tradițională, o pelerină pentru vreme rece, purtată uneori de indigenii sami din Finlanda. În videoclip, renul ei, Solina, în vârstă de trei ani, trage sania de-a lungul unui peisaj frumos înzăpezit, țesând o potecă între copaci.

Situațiile disperate cer măsuri disperate, când prețul la pompă crește

„Câți morcovi pe milă are modelul respectiv?” a glumit un comentator.

Benzina din Finlanda costa până la opt dolari pe 4.5 litri, la începutul lunii ianuarie 2022. Dacă, așa cum spune Kenttälä, mulți rezidenți trebuie să călătorească pe distanțe lungi chiar și pentru a ajunge la un magazin alimentar, este ușor de înțeles de ce un astfel de mijloc de deplasare mai ecologic ar fi o alternativă preferată de localnici.

Având oceanele, și nu numai, mai calde decât oricând, reducerea emisiilor trebuie să fie o prioritate de top, iar ideea lui Kenttälä ne-ar putea învăța ceva în acest sens.

Kenttälä, președinte și COO al companiei de turism Eanan din Laponia, spune pe site-ul ei că ea caută mereu modalități de a-și face acțiunile mai eficiente și mai ecologice, deoarece „natura este totul” pentru ea. Echipa sa folosește reni și câini de sanie husky pentru excursiile lor.

Poporul Sami a supraviețuit într-o sălbăticie aspră de iarnă mai mult decât a existat orice companie de mașini, așa că ne dăm seama că sunt experți în transportul eficient și ecologic.

Citește și: