Cum cântărim Pământul, dar Soarele: ce sunt ronna și quetta, cele mai noi unități de măsură

Cum cântărim Pământul, dar Soarele: ce sunt ronna și quetta, cele mai noi unități de măsură

Noțiunea de univers este una infinită sau, în cel mai bun caz, prea mare pentru a fi descrisă cu precizie.

Pentru calcule mai eficiente (cel puțin aproximative) s-au adăugat prefixele ronna și quetta pentru acele corpuri care sunt prea mari pentru a fi măsurate confortabil în yotta.

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre polul opus, adică despre corpuri prea mici, folosim ronto și quecto.

Chiar și locuitorii din SUA, Myanmar și Liberia, ultimii „reziști” împotriva sistemului metric, sunt familiarizați cu prefixele kilo și mega pentru o mie sau milioane de unități standard, cum ar fi grame sau metri. În cealaltă direcție, avem mili și micro.

Adio, yotta și yacto – bun venit, ronna și quetta

Extremele sunt folosite mai rar, dar până săptămâna trecută cel mai mare prefix era yotta, iar cel mai mic era yocto.

A 27-a Conferință Generală pentru Greutăți și Măsuri, responsabilă pentru supravegherea sistemului metric, a adăugat două prefixe suplimentare la fiecare capăt.

Deși rădăcinile lor datează de la Revoluția Franceză, unitățile Sistemului Internațional de Unități au fost înființate în 1960, cu o gamă inițială de la atto la terra. Pe măsură ce înțelegerea noastră asupra universului a crescut, au fost adăugate prefixe suplimentare în 1964 și 1991.

Prefixele se aplică la: metru, (kilo)gram, amper, kelvin, mol și candela. Pe acestea sunt construite unități derivate, cum ar fi voltul sau Newtonul.

Conferința Generală a ales să nu meargă cu prefixele informale existente, deoarece B și H sunt deja utilizate în moduri care ar stârni confunzie dacă prefixele ar fi scurtate la o singură literă precum cele existente.

„Singurele litere care nu au fost folosite pentru alte unități sau alte simboluri au fost R și Q”, a declarat Dr. Richard Brown.

Acest lucru naște o întrebare: ce se va întâmpla atunci când aceste prefixe devin insuficiente. Cu siguranță se va găsi și atunci o soluție.

Între timp, poate cel mai bun dintre exemplele este acesta: Pământul cântărește 6 ronagrame, în timp ce Soarele are aproape două mii de quettagrame. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre masa galaxiei noastre, fie trebuie să utilizezi puteri ca quettagram, fie unități care țin de masele solare.

La celălalt capăt al spectrului, un electron are aproape o rontogramă completă.