Cum ar putea un algoritm de inteligență artificială să schimbe lumea sportului pentru totdeauna: este deja folosit de echipe precum NBA, NFL și Premier League

Cum ar putea un algoritm de inteligență artificială să schimbe lumea sportului pentru totdeauna: este deja folosit de echipe precum NBA, NFL și Premier League

Popularizat în filmul lui Brad Pitt, Moneyball, conceptul a declanșat adoptarea unor principii bazate pe date într-o multitudine de sporturi – cu echipe și antrenori care încearcă să obțină un avantaj competitiv. Însă cea mai recentă inovație poate fi cea mai mare schimbare a jocului: iată cum inteligența artificială va schimba lumea sportului.

Inventat de compania de inteligență artificială Zone7, noul algoritm din Silicon Valley este folosit de echipe din NBA, NFL și Premier League ca o modalitate de a detecta riscul de accidentare și de a recomanda acțiuni preventive. Unul dintre aceste cluburi, Liverpool FC, l-a desfășurat cu mare succes în acest sezon în căutarea unui cvadruplu fără precedent, reducând numărul de zile în care jucătorii au pierdut din cauza accidentării la 1.008 de la peste 1.500 în 2020/21.

Lumea sportului se va schimba cu ajutorul AI

Și mai impresionante sunt zilele pierdute din cauza „rănilor substanțiale” – cele care durează mai mult de nouă zile – deoarece acestea s-au redus aproape la jumătate, de la 1.409 la 841.

Peste 50 de cluburi sportive din întreaga lume utilizează acum programul AI al Zone7, deși mulți doresc să rămână anonimi în efortul de a proteja orice avantaj competitiv pe care îl poate oferi instrumentul. Zone7 a declarat că a făcut echipă cu echipele din Major League Baseball pentru a modela volumul de muncă și profilele cinematice ale pitcherilor, pentru a detecta preventiv tiparele de risc de accidentare.

Compania din California folosește, de asemenea, modelarea învățării automate pentru a analiza relațiile dintre volumul de muncă și recuperare la jucătorii NBA, precum și pentru a crea procese pentru echipele de fotbal american în jurul riscului de accidentare și a compromisurilor de performanță.

În afara sportului, Zone7 și-a aplicat, de asemenea, tehnologia de performanță umană pentru a sprijini personalul spitalului care lucrează în condiții intense cauzate de pandemia Covid.

În lumea fotbalului, experții săi au lucrat cu echipa spaniolă Getafe în ultimii cinci ani, defalcând datele de performanță și prezicând când jucătorii sunt expuși riscului de accidentare. Din 2017 până în 2020, clubul a avut o reducere cu 70% a numărului de leziuni musculare suferite și, în sezonul 2018-19, a avut cel mai mic număr de accidentări, rezultând în meciuri ratate ale celor 20 de cluburi din La Liga.

Sistemul Zone7 folosește mii de parametri de la dispozitive portabile, inclusiv veste GPS, plus statistici de sprint în joc, valori de somn și biomarkeri pentru a prognoza riscul de accidentare. Compania susține că poate detecta cu acuratețe 70% din răni cu șapte zile înainte ca acestea să apară, folosind algoritmi bazați pe datele pe care le colectează.

Citește și: