19 oct. 2022 | 11:55

Cum afli parola de la router, dacă ai uitat-o

ACTUALITATE
Cum afli parola de la router, dacă ai uitat-o

Dacă ai uitat parola routerului, ai achiziționat un router fsecond hand sau doar ajuți un prieten să configureze unul, iată ce trebui să faci.

Routerele își protejează interfețele web cu un nume de utilizator și o parolă. Poți schimba aceste parole în ceva mai ușor de ținut minte, ulterior.

Dacă lucrezi cu un router al cărui parolă nu o știi, va trebui să îl resetezi pentru a-i folosi setările implicite (adică cele din fabrică).

Înainte de a reseta routerul la setările inițiale, ar trebui să încerci, totuși, mai întâi să utilizați numele de utilizator și parola din fabrică, pentru a te conecta. Este posibil ca acestea să nu fi fost modificate niciodată. Și, deoarece resetarea routerului schimbă toate setările acestuia, merită să încerci mai întâi asta. În plus, vei avea nevoie de ele oricum dacă ajunge în situația în care să ai nevoie de setările din fabrică.

Ai face bine să recitești manualul de utilizare al routerului tău

Modele diferite de routere, chiar și cele venite de la același producător, au adesea combinații diferite de nume de utilizator și parolă. Pentru a găsi numele de utilizator și parola implicite pentru router, consultă manualul acestuia. Dacă ai pierdut manualul, îl poți găsi căutând numărul de model al routerului și „manual” pe Google.

Unele routere, în special cele vin de la furnizorul de servicii de internet, sunt livrate cu parole unice. Aceste parole sunt uneori tipărite pe un autocolant lipit pe router. Asta te-ar putea ajuta.

Dacă nu funcționează nici asta, va trebui, din păcate, să resetezi routerul. Va trebui să cauți un buton mic, ascuns, pe care îl poți apăsa pentru a reseta routerul la setările implicite din fabrică. Acesta resetează toate modificările de configurare pe care le-ai făcut, porturile redirecționate, setările de rețea, controalele parentale și parolele personalizate, după cum ți-ai dat deja seama. După resetare, vei putea accesa routerul cu numele de utilizator și parola inițiale, doar că vei petrece un pic de timp pentru a-l reconfigura, însă măcar îl vei putea folosi.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele