Cum a eșuat Rusia într-o operațiune de atac cibernetic în Ucraina

Cum a eșuat Rusia într-o operațiune de atac cibernetic în Ucraina

Hackerii militari din Rusia au încercat să atace infrastructura energetică a Ucrainei, însă nu au reușit, potrivit declarațiilor făcute marți de guvernul ţării şi o companie importantă de securitate cibernetică. Mega operațiunea de atac cibernetic a Rusiei a avut loc săptămâna trecută, însă informațiile au fost făcute publice abia acum. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

Rusia a încercat să atace infrastructura energetică a Ucrainei

Rusia a înregistrat un nou eșec în Ucraina, însă de această dată nu pe front. Hackerii militari ruși au încercat, fără succes, să atace infrastructura energetică a Ucrainei săptămâna trecută, au anunțat marți guvernul țării şi o companie importantă de securitate cibernetică, transmite CNBC, citat de News.ro.

Atacul, planificat de cel puțin două săptămâni, a fost conceput pentru a infiltra computerele conectate la mai multe substaţii, precum și pentru a șterge toate fișierele – ceea ce ar fi condus la închiderea infrastructurii cu pricina.

Într-un rezumat al atacului, ESET, o companie de securitate cibernetică cu sediul în Slovacia, care lucrează pentru a ajuta la securizarea infrastructurii din Ucraina, a declarat că operațiunea a fost condusă de acelaşi braţ al agenţiei de informaţii militare a Rusiei, GRU, care a executat anterior atacuri similare (în 2014 și 2015), dar care s-au finalizat cu succes.

În ambele ocazii, unii locuitori din capitala ucraineană Kiev nu au mai avut, temporar, energie electrică.

Citește și: Rusia mută echipament militar la granița Finlandei, după anunțul țării că va adera la NATO

„Acesta este genul de operaţiune pe care o desfășoară Rusia“

ESET a declarat că atacul de săptămâna trecută a fost planificat cu cel puțin două săptămâni înainte. De menționat că, de când Rusia a lansat ceea ce-i place să numească o „operațiune militară specială“ în Ucraina, țara condusă de Zelenski nu a fost lovită de niciun atac la fel de vizibil distructiv ca acele atacuri anterioare ale companiilor energetice de la Kiev.

Cu toate acestea, Ucraina s-a confruntat cu mai multe așa-numite atacuri „ştergătoare“, cum ar fi cele care au vizat computerele din guvernul Ucrainei, instituţiile financiare şi furnizorii de servicii de internet. Astfel de atacuri urmăresc ştergerea în masă a fişierelor de pe computerele piratate.

Viktor Zhora, un oficial de top al securităţii cibernetice ucrainene, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă susţinută pe platforma de videoconferinţe Zoom, că malware-ul s-a infiltrat cu succes în unele computere din sectorul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi la o unitate. Acest lucru a fost însă remediat rapid, astfel că niciun client nu a pierdut puterea, a spus el.

Ciaran Martin, fostul şef al Centrului Naţional de Securitate Cibernetică din Regatul Unit, a precizat că atacul de săptămâna trecută a fost în conformitate cu încercările anterioare de hacking ruseşti.

„Acesta este genul de operaţiune pe care Rusia a desfăşurat-o de mai multe ori între anexarea Crimeei în 2014 şi invazia completă din acest an. Este doar o versiune mai grăbită şi, se pare, una complet nereuşită, mulţumită în parte muncii excelente de apărare cibernetică“, a subliniat Martin.

Citește și: