08 nov. 2022 | 09:50

Cresc salariile și cu 50% pentru acești români: vestea bună a dimineții pentru o mare parte din bugetari

ACTUALITATE
Cresc salariile și cu 50% pentru acești români: vestea bună a dimineții pentru o mare parte din bugetari

Cine a spus că în România nicăieri nu este mai bine să lucrezi decât la stat, mare dreptate a avut. Nu de alta, dar se lucrează intens la majorări salariale de aproximativ 50% pentru un număr mare de bugetari.

Bugetarii implicați în proiecte cu fonduri europene tocmai au primit o veste foarte bună, indiferent dacă activează în instituții publice sau în biroul autorităților publice. Atâta timp cât interacționează cu proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile sau acorduri de împrumut aprobate de Parlament, vor beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%. Aceeași regulă se aplică și în cazul personalului implicat în mecanismul de implementare al PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Nu de alta, dar are tot fonduri europene în spate.

De unde vin măririle salariale la bugetari

Planul referitor la majorările salariale de aproximativ 50% pentru bugetarii care interacționează cu fonduri europene este inclus într-un proiect de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Ca referință, proiectul de OUG va modifica o serie de prevederi deja existente în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai exact, conform datelor obținute de Avocatnet.ro, personalul cu atribuții în proiecte finanțate din fonduri europene atrase de statul român sau care trebuie puse în aplicare, printre care se numără și cele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să beneficieze de o majorare de până la 50% a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție sau a indemnizațiilor de încadrare. În prezent, Legea 153 prevede pentru personalul din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, și doar pentru acesta, creșteri salariale de 35%.

O creștere a salariilor în același cuantum detaliat mai sus este pregătită și pentru personalul cu atribuții de gestionare a proiectelor finanțate din fonduri europene, dar și pentru personalul din cadrul Direcției pentru coordonarea agențiilor de plăți. Nu în ultimul, aceeași veste se aplică și pentru personalul din structura specială pentru implementarea PNRR din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ca o justificare pentru acest salt salarial semnificativ, se insistă asupra concurenței semnificative pentru personal calificat în fonduri europene. Cu alte cuvinte, dacă „nu se asigură premisele unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune, există un risc extrem de ridicat la nivelul migrării personalului înalt calificat fie către instituțiile publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”.

Înainte să-și facă simțite efectele în piață, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele