Coreea de Nord se distanțează de Rusia: „N-am livrat arme și nici nu plănuim să o facem”

Coreea de Nord se distanțează de Rusia: „N-am livrat arme și nici nu plănuim să o facem”

Coreea de Nord afirmă că nu a vândut niciodată arme Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru în viitor, în urma unor rapoarte americane potrivit cărora Moscova s-ar fi adresat Pyongyangului pentru a-și reface stocurile.

Coreea de Nord neagă că ar fi livrat arme Rusiei

Oficialii americani au declarat anterior că Rusia ar putea achiziționa rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord.

Aceștia au declarat că astfel de mișcări, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, arată că sancțiunile occidentale împiedică eforturile Rusiei în războiul din Ucraina.

Moscova a negat rapoartele la momentul respectiv.

Orice mișcare de arme între cele două țări ar încălca sancțiunile ONU.

Joi, într-o declarație transmisă de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial anonim din cadrul Ministerului Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom avea în plan să le exportăm”.

Acesta a acuzat SUA, precum și alte „forțe ostile”, că răspândesc zvonuri pentru „a-și urmări scopurile politice și militare de bază”.

La începutul lunii septembrie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că achizițiile nord-coreene ale Rusiei „ar putea include literalmente milioane de cartușe, rachete și obuze de artilerie”.

„Nu există dovezi privind finalizarea achizițiilor de arme”

Dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a părut ulterior să revină asupra aceastei declarații, spunând că achizițiile nu au fost încă finalizate și că nu există dovezi care să sugereze că armele vor fi folosite în războiul din Ucraina.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, s-a dovedit costisitoare pentru armata sa, în pofida folosirii unor arme avansate, cum ar fi rachetele de croazieră. Forțele ucrainene, folosind arme occidentale care au fost canalizate în țară în ultimele luni, au provocat pierderi grele.

Multe dintre armele de concepție rusească ale Coreei de Nord provin din epoca sovietică, dar aceasta dispune de rachete similare celor rusești.

În iulie, Coreea de Nord a fost una dintre puținele țări care a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei. Ca represalii, Ucraina a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Pyongyang.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a promis că va extinde „relațiile lor bilaterale cuprinzătoare și constructive” într-o scrisoare adresată omologului său Kim Jong-un.