21 nov. 2022 | 16:25

COP27: schimbările climatice vor fi tratate cu „mai multă atenție”, cum ”protejează” planeta

ACTUALITATE
COP27: schimbările climatice vor fi tratate cu „mai multă atenție”, cum ”protejează” planeta

Dar summit-ul nu a reușit să ajungă la un acord privind reducerea ulterioară a gazelor cu efect de seră.

După două săptămâni de negocieri care s-au simțit sortite să nu meargă nicăieri, conferința COP27 privind schimbările climatice a oferit un acord inovator pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor adesea catastrofale ale schimbărilor climatice.

Washington Post relatează că demnitarii au convenit să creeze un „fond pentru pierderi și daune” la primele ore ale zilei de duminică, după două zile suplimentare de negocieri. Alianța Statelor Insulare Mici, o organizație care include țări a căror existență este amenințată de schimbările climatice, a numit acordul „istoric”. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul Pactului Climatic de la Glasgow, care a ieșit în urma conferinței COP26 de anul trecut, consensul este că COP27 nu a reușit să realizeze acțiunea de care este nevoie cu disperare pentru a răspunde cerințelor momentului actual.

În primul rând, conferința nu a reușit să vadă națiunile să accepte angajamente noi și mai puternice de a-și reduce emisiile de carbon. Potrivit The Post, China și Arabia Saudită s-au opus cu fermitate la limbajul care cere eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili, la fel ca multe națiuni africane. Alok Sharma, președintele COP26, a declarat pentru Phys.org că o clauză privind energia a fost „slăbită, în ultimele minute”.

Schimbări pe hârtie

Conferința a lăsat, de asemenea, multe dintre cele mai importante detalii legate de fondul de daune și pierderi de rezolvat de către o comisie care va trebui să răspundă la câteva întrebări dificile în lunile următoare. Printre problemele care trebuie decise este cât de mult ar trebui să plătească Statele Unite ale Americii, cel mai mare emițător de emisii cu efect de seră la nivel global, țărilor vulnerabile. De asemenea, conferința s-a încheiat fără un angajament clar din partea Chinei de a plăti fondul.

Comitetul are acum un an pentru a elabora recomandări pentru întâlnirea climatică de anul viitor de la Dubai. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că guvernele au făcut „un pas important către justiție”, dar nu au făcut eforturi pentru a-și asigura angajamentele care, în cele din urmă, vor proteja oamenii cei mai vulnerabili din lume de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

„Planeta noastră este încă în camera de urgență”, a spus Guterres. „Trebuie să reducem drastic emisiile acum și aceasta este o problemă pe care această COP nu a abordat-o”.