Comoara României din adâncuri, tot mai departe de a fi exploată: anunțul oficial, o lovitură pentru români

Comoara României din adâncuri, tot mai departe de a fi exploată: anunțul oficial, o lovitură pentru români

Autoritățile române visează de mult timp la independența energetică, mai ales când vine vorba de gazele rusești. Din păcate, se pare că vom mai avea mult de așteptat, chiar dacă resursele există.

Grupul austriac OMV deține jumătate din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, un depozit imens de gaze naturale care are mari șanse să scadă semnificativ facturile la energie ale românilor. Din păcate, vor mai trece câțiva ani până la exploatarea efectivă, iar datele din spatele acestei vești triste sunt cât se poate de oficiale.

Neptun Deep și gazele din Marea Neagră: când va începe exploatarea

În weekend, directorul general al grupului OMV a făcut mai multe afirmații interesante despre gazele din Marea Neagră și Neptun Deep într-un interviu acordat agenției de presă APA. Alfred Stern a insistat pe faptul că, deși acel depozit joacă un rol central în strategia grupului austriac, producția de gaze va începe ”cel mai devreme” peste cinci ani.

„Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic”, a spus Alfred Stern. Ca referință, oficialul face referire la legea offshore, al cărei amendament a fost trimis spre analiză Parlamentului în urmă cu câteva zile. Chiar dacă va intra în vigoare modificarea, deși nu este foarte clar când se va întâmpla acest lucru, vor mai fi necesare 9 – 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiții. Conform șefului OMV, este vorba de „mai puţin de două miliarde de euro”.

Partea bună este că, deși vom aștepta mult, gazele din Marea Neagră vor ajunge în primul rând în România, dar și în Europa de Sud – Est. Alfred Stern a confirmat că, deși reprezintă un grup austriac, exploatarea Neptun Deep nu va facilita înlocuirea necesarului de gaze rusești din Austria, datorită interesului pentru această resursă în proximitatea depozitului.

Citește și: