Cancelarul austriac, reacție după ce s-a zvonit că Austria ar accepta plata în ruble pentru gazul rusesc

Cancelarul austriac, reacție după ce s-a zvonit că Austria ar accepta plata în ruble pentru gazul rusesc

Austria va continua să plătească în euro pentru livrările de gaz rusesc, a informat, miercuri, cancelarul austriac Karl Nehammer, pe fondul solicitării clare a președintelui rus Vladimir Putin ca țările europene să facă plata în ruble. La scurt timp după ce compania rusească Gazprom a anunțat interzicerea furnizării de gaze către Polonia și Bulgaria, din cauza refuzului de a plăti în moneda rusă, Nehammer a apelat la Twitter pentru a dezminți știrile false potrivit cărora Austria a decis să schimbe modul de plată pentru gazul Rusiei.

Fake news în presa rusă despre Austria

Presa rusă a scris că guvernul lui Karl Nehammer și grupul petrolier austriac OMV au fost de acord să plătească importurile de gaze rusești în ruble. Anterior, Rusia a suspendat livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, pentru că nu au respectat cerințele lui Vladimir Putin.

„Nehammer a spus că Austria și Germania au acceptat ambele condiții privind plata gazului rusesc, deoarece „au constatat că sunt în conformitate cu termenii sancțiunilor”. Cancelarul austriac a declarat anterior că „nu este posibil” ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni asupra gazului rusesc”, relatează TASS.

Ce a transmis cancelarul autriac Karl Nehammer

Karl Nehammer a dezmințit informațiile apărute în presa rusă, conform cărora Austria ar fi cedat somațiilor Moscovei și ar plăti în ruble pentru gazul importat.

„Înainte ca știrile false ale propagandei ruse să se răspândească mai departe. Desigur că OMV va continua să plătească livrările de gaz din Rusia în euro. Austria respectă la virgulă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană”, a explicat cancelarul austriac pe Twitter.

Mai multe state europene au refuzat cererea lui Putin

Cert este că Polonia și Bulgaria (primele țări din UE cărora Rusia le-a întrerupt livrările de gaze) nu sunt singurele state europene care au refuzat cererea Moscovei de a face plata în ruble pentru produsele energetice importate. De altfel, acesta este și motivul pentru care furnizorul rus Gazprom a închis robinetul pentru cele două națiuni.

Alte țări din blocul comunitar au anunțat că primesc în continuare, în condiții normale, gaze naturale rusești. Între acestea se numără și Austria, care își ia din Rusia 80% din necesarul de gaze. De asemenea, Germania a refuzat să plătească gazul lui Putin în moneda rusă. Marți seară, Autoritatea germană de reglementare a rețelei de gaze a precizat că monitorizează situația, explicând că securitatea aprovizionării este „garantată în prezent”.

Nu și Ungaria, care s-a dat de partea Rusiei

De cealaltă parte, Ungaria este singurul stat membru UE care a salutat cererea Kremlinului. Guvernul de la Budapesta a ales să plătească în ruble gazul rusesc. Ministrul de externe de la Budapesta a declarat, miercuri dimineață, că livrările de gaze din Federația Rusă sunt normale. Demnitarul ungar a adăugat că țara sa va transfera, luna viitoare, următoarea plată pentru gazul lui Putin sub formă de euro la banca rusă Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Citește și: