Comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei, demis de Zelenski. Schimbare majoră pe câmpul de luptă

Comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei, demis de Zelenski. Schimbare majoră pe câmpul de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis încă un oficial cheie. Liderul de la Kiev l-a înlocuit pe comandantul operațiunilor speciale din estul Ucrainei, din cauza pierderilor teritoriale majore suferite în faţa rușilor. Generalul-maior Grigori Halahan și-a pierdut poziția strategică.

Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a concediat pe Halahan din postul de comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale și l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. Potrivit „Babel”, noul comandant al SSO a servit în Direcția Generală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„Grigori Halahan a fost transferat și, în scopul actualizării Serviciului de Securitate al Ucrainei, a fost numit prim-adjunct al șefului Centrului de Operațiuni Speciale „A”, a adăugat președintele.

Cine este Grigori Halahan

Printr-un decret, Volodimir Zelenski l-a demis pe Grigori Halahan de la comanda operațiunilor speciale din estul Ucrainei, în locul său venind Viktor Horenko. Generalul Halahan, în vârstă de 44 de ani, a dirijat forţele în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020. Însă, în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk. Aproape jumătate din teritoriul regiunii Doneţk este controlată de trupele lui Putin.

Statul major de la Kiev a raportat că armata rusă a obţinut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk (Doneţk,) care fusese atacată câteva zile.

Grigori Halahan
Grigori Halahan

Măsuri drastice luate de Kiev

Anterior, preşedintele Ucrainei l-a dat afară pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko. O investigaţie jurnalistică a scos la iveală un acord semnat în anul 2010, care a favorizat ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia. The Kyiv Independent relatează că decizia lui Zelenski are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.

Însă, consilierul principal al liderului de la Kiev, Mihailo Podoleak, afirmă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko este cauzată de „motive personale legate de starea de sănătate” şi nu are legătură cu „vreo teorie a conspiraţiei”.

Ce s-a aflat despre Ruslan Demcenko

Aceeași anchetă jurnalistică relevă că Ruslan Demcenko a susţinut, în anul 2010, semnarea acordului cunoscut sub numele de Pactul de la Harkov, prin care Ucraina a extins Rusiei chiria instalaţiilor navale din Peninsula Crimeea, în schimbul achiziţiei de gaz natural în condiţii favorabile.

Val de concedieri

Noua destituire a lui Volodimir Zelenski face parte din şirul demiterilor în sistemul instituţiilor de forţă ucrainene. Cele mai notabile plecări au fost Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU), și procurorul general Irina Venediktova.