19 iul. 2022 | 17:40

Ucraina numește un nou procuror şef anticorupţie, în plină campanie de curățare a instituțiilor cheie

ULTIMA ORĂ
Ucraina numește un nou procuror şef anticorupţie, în plină campanie de curățare a instituțiilor cheie

Oleksandr Klimenko, un anchetator cu experienţă, a fost desemnat să preia procuratura anticorupţie în Ucraina, în aşteptarea aprobării procurorului general al ţării, transmite Rada Supremă. Specialistul a fost selectat de o comisie specială de concurs într-un proces care a durat câteva luni, potrivit parlamentului de la Kiev. În trecut, Klimenko a lucrat pentru biroul naţional anticorupţie, un alt organism de stat care luptă împotriva fărădelegilor.

Ucraina are un nou procuror şef anticorupţie

„A mai rămas un singur pas înainte de numirea lui. Această decizie trebuie să fie semnată de procurorul general”, subliniază Rada Supremă a Ucrainei.

Lupta împotriva corupţiei, inclusiv numirea unui procuror în această funcţie cheie, este unul dintre angajamentele pe termen lung pe care Kievul l-a luat faţă de Occident. Totuși, nu este clar cât de repede va putea Ucraina să finalizeze procesul, deoarece preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe procurorul general Irina Venediktova. De asemenea, șeful Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) a fost dat afară de liderul ucrainean.

Zelenski a demis mai mulți oficiali cheie

Demis, marți, de Parlament, la inițiativa lui Zelenski, fostul șef al Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) – Ivan Bakanov – și-a prezentat realizările mandatului, dar și unele eșecuri. Unul dintre momentele semnificative ale activității sale face referire la arestarea lui Viktor Medveciuk, politician pro-rus și prieten cu Vladimir Putin.

„Au fost vreodată deconspirări mai extinse și mai numeroase ale agenților inamici infiltrați în diverse agenții guvernamentale, decât au avut loc în ​​ultimii ani?”, se întreabă, retoric, oficialul ucrainean. „Cine s-a ocupat sistematic de partidele pro-ruse și a început să se opună propagandei inamice? Când au început să fie restituite statului proprietățile și elementele importante de infrastructură, pe care diverși comercianți le-au confiscat anterior? Iar lista poate continua”, relatează fostul șef al SBU.

Reacția fostului șef SBU

Cu toate acestea, Ivan Bakanov, prietenul din copilărie al lui Volodimir Zelenski, a admis unele eșecuri. În apărarea sa, a spus că este dificil să schimbi un sistem învechi în câțiva ani. Mulțumind angajaților Serviciului de Securitate pentru activitatea depusă și poporului ucrainean pentru încredere, fostul șef al SBU i-a urat înlocuitorului său „un mandat de succes”, dar s-a abținut să comenteze decizia luată de președintele Ucrainei.

Epurarea serviciilor de securitate continuă

Liderul de la Kiev a demis, marţi, mai mulți înalţi ofiţeri de rang înalt din serviciul de securitate al Ucrainei, ca parte a unei ample campanii de curăţare în rândul instituțiilor cheie, la aproape cinci luni de când armata lui Vladimir Putin a început războiul. Astfel, printr-un decret prezidenţial, Volodimir Horbenko a fost eliberat din funcţia de şef-adjunct al SBU. Şi-au mai pierdut posturile şefii a patru filiale SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia şi Poltava, precum şi şeful SBU din Jitomir.