01 mart. 2022 | 07:30

Codul Rutier 2022 – schimbările au intrat în vigoare și vizează toți șoferii români: ce s-a schimbat

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022 - schimbările au intrat în vigoare și vizează toți șoferii români: ce s-a schimbat

Discutăm deja de câteva luni de modificările din Codul Rutier 2022. Până acum, însă, acestea erau doar ipotetice, pe hârtie. Toți șoferii din România trebuie însă să știe că au intrat în vigoare.

De la începutul acestei săptămâni, toate prevederile din noul Cod Rutier își fac simțite efectele pe drumul din România. Sancțiunile sunt semnificativ mai mari, contravențiile sunt mai numeroase, iar gesturi care erau complet ignorate de către agenții de circulație acum se vor reflecta în amenzi costisitoare. Ca o schimbare importantă, depășirea cu 70 km/h peste limita maximă admisă este acum sancționată cu reținerea permisului pentru 120 de zile, fără posibilitatea reducerii sancțiunii la o lună.

Codul Rutier 2022, modificări importante

Cel mai important aspect din noul cod rutier care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni ține de compartamentul agresiv la volan, care până acum nu era definit în Codul Rutier. Manifestările de condus în zigzag, flashurile, claxoanele nejustificate și alte forme de hărțuire se taxează între 580 și 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Conform Poliției Rutiere, această prevedere îi implică „pe cei care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”. Tot la conducere agresivă intră și „întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor” sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”. Nu în ultimul rând, sunt penalizați motocicliștii care „decid să rămână doar cu o roată pe sol”.

Mai mult decât atât, se încadrează în această contravenție cei care vin din spate „folosind repetat semnalele luminoase și sonore, doar pentru a te obliga să eliberezi banda de circulație” și nici circulația „cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia”. Dacă ai ghinionul să produci și un accident, amenda sare între 870 și 1160 de lei, plus că perioada de pauză de la condus ajunge la 60 de zile. Lista completă de a sancțiunilor noi introduse în Codul Rutier 2022 o găsești aici și aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele