Citroen continuă să inoveze: când se lansează C4 X, ce aduce nou

Citroen continuă să inoveze: când se lansează C4 X, ce aduce nou

Citroen a oferit noului C4 X o siluetă fastback într-un efort de a atrage noi cumpărători în acest segment.

Citroen adaugă un sedan fastback, C4 X, la gama sa compactă, deoarece încearcă să atragă noi clienți în Europa și în regiunile Africii de Nord/Orientul Mijlociu.

C4 X își împarte majoritatea componentelor cu hatchback-ul compact C4, iar cele două mașini sunt identice până în zona stâlpului C. Dar la 4600 mm lungime, C4 X este cu 240 mm mai lung decât C4. Citroen îl vede ca fiind între C4 și C5 X de mărime medie, care are 4800 mm lungime.

Roțile mari, o gardă la sol mai mare decât cea tipică de 156 mm și placarea din plastic negru evocă SUV-urile. La fel ca C5 X, care combină elemente ale unui break, un crossover și un hatchback, C4 X nu este ușor de încadrat într-o singură categorie, iar Citroen spune că îi place așa.

„Prima întrebare a multor jurnaliști despre C5 X este: „Ce este?” și pentru mine acesta este cel mai bun compliment pentru că înseamnă că ai adus ceva interesant pe piață”, a declarat directorul de design Citroen Pierre Leclercq la o avanpremieră media la studiourile de design Citroen din afara Parisului.

Un fel de „post-SUV”

„Este un fel de „post-SUV”, a spus el despre C4 X.

CX 4 este construit pe platforma CMP a Stellantis, care stă la baza mașinilor mici și a SUV-urilor, de exemplu Peugeot 208 și 2008. Platforma a fost extinsă la dimensiuni compacte pentru prima dată pentru C4.

Specificațiile lui C4 X sunt identice cu cele ale lui C4, inclusiv un grup motopropulsor complet electric care oferă o autonomie de 360 ​​km de la o baterie de 50 kilowați-oră cuplată la un motor electric de 100 kw. Alte variante de motorizare includ motoarele pe benzină de 100 și 130 CP și un motor diesel de 130 CP.

C4 X este primul model Citroen distinct lansat sub Leclercq, care s-a alăturat mărcii la sfârșitul anului 2018, după ce a lucrat la Kia, BMW și Ford. Deși era în planul de produs înainte de sosire, el a spus că are mână liberă pentru a realiza brief-ul de design, care era să regândească ideea unui sedan compact.

„Am încercat să aducem ceva mai interesant” în segment, a spus el. „Știm că sedanurile de astăzi nu sunt produse care să îi mai entuziasmeze pe clienții noștri de bază, iar a aduce așa ceva este mult mai emoționant, incitant, sexy.”

În Europa, C4 X va fi vândut cu un sistem de propulsie complet electric doar în 14 țări, inclusiv nordici, Austria, Germania, Marea Britanie și Portugalia. Cumpărătorii din alte țări pot alege și versiunile pe benzină sau diesel.

Acesta va fi lansat într-un total de 80 de țări la începutul anului 2023, comenzile fiind deschise în această toamnă. Citroen nu a anunțat prețuri.