16 mart. 2022 | 11:39

Cine sunt românii privilegiați, care vor plăti facturi mai mici, în timp ce noi ne vom uita lung: aici de ce s-a putut

ACTUALITATE
Cine sunt românii privilegiați, care vor plăti facturi mai mici, în timp ce noi ne vom uita lung: aici de ce s-a putut

Spania este un real exemplu pentru întreaga Europă și pentru România inclusiv. Autoritățile de la Madrid au găsit soluția la criza energetică, iar milioane de români vor beneficia de pe urma măsurilor, dat fiind faptul că avem foarte mulți conaționali ce alcătuiesc diaspora de aici. Putem afirma, fără îndoială, faptul că românii din Spania sunt cu adevărat privilegiați.

Guvernul spaniol are în plan prelungirea reducerilor de taxe pe zona energetică, măsură pe care au luat-o pentru a ține din frâu explozia de preț de pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

Care e secretul lor, de fapt

Mai mult decât atât, Spania aplică și limitarea profiturilor la centralele electrice pe bază de energie regenerabilă şi nucleară. Anunțul a fost făcut, luna aceasta, chiar de către premierul Pedro Sanchez.

Și companiile de utilități vor avea profituri mai mici, mai anunță autoritățile de la Madrid, decise să diminueze semnificativ impactul scumpirilor de pe umerii consumatorilor finali, fie ei persoane fizice sau juridice.

Între timp, țara noastră face și ea eforturi pentru a aplana scumpirile, însă unii analiști economici sunt de părere că toate măsurile din prezent nu vor reuși să schimbe semnificativ ceva, din cauza puternicului curent inflaționist. Există opinii care spun că numai întoarcerea în sistem reglementat ne mai poate ajuta în fața scumpirilor.

Dacă se va ajunge acolo, încă nu se știe. Cert este, cel puțin momentan, că Executivul de la București a prelungit cu un an măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energia electrică și la gazul natural.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat șeful Executivului.