24 oct. 2022 | 16:36

Cine este Rishi Sunak, viitorul premier britanic. Primul lider de origine indiană care preia funcția supremă. A susținut cu tărie Brexit-ul

ULTIMA ORĂ
Cine este Rishi Sunak, viitorul premier britanic. Primul lider de origine indiană care preia funcția supremă. A susținut cu tărie Brexit-ul

Rishi Sunak, viitorul prim-ministru al Marii Britanii, va fi primul lider de origine indiană care va prelua funcția supremă în Marea Britanie. Sunak, în vârstă de 42 de ani, este de origine hindusă, descendent al unor imigranți din India și Africa de Est. El este căsătorit cu Akshata Murty, fiica co-fondatorului Infosys, Narayana Murthy.

Cine este Rishi Sunak. A rămas singurul candidat la funcția de premier al Marii Britanii

Tatăl lui Sunak, Yashvir Sunak, a fost medic generalist în cadrul Serviciului Național de Sănătate, iar mama sa, Usha Sunak, a condus o farmacie.

„Am crescut privindu-mi părinții servind cu dăruire comunitatea locală”, spune Sunak pe site-ul său.

El a urmat cursurile Colegiului Winchester, ale Universității Oxford și ale Universității Stanford.

„Am fost norocos să trăiesc, să studiez și să lucrez la nivel internațional. Mi-am întâlnit soția, Akshata, în California, unde am locuit mai mulți ani înainte de a ne întoarce acasă. Avem două fiice, Krishna și Anoushka, care ne țin ocupați și ne distrează”, spune Sunak pe site-ul său.

În timpul liber, el spune că îi place să se mențină în formă, să joace cricket, fotbal și filme.

Sunak a fost ales pentru prima dată deputat în circumscripția Richmond (Yorks) în 2015 și a fost reales în 2017 și 2019.
În iulie 2019, Sunak a fost numit secretar-șef al Trezoreriei, după ce a intrat în serviciul guvernamental ca ministru pentru administrația locală în ianuarie 2018.

În februarie 2020, a avut onoarea de a fi numit Cancelar al Trezoreriei, funcție pe care a avut privilegiul să o ocupe până în luna iulie a acestui an.

Imigrația, pe primul loc în agenda lui

Când Sunak a candidat împotriva lui Liz Truss pentru funcția de prim-ministru, după demisia lui Boris Johnson, Rishi a pus imigrația și NHS (sistemul național de sănătate) pe primul loc în agenda sa. Cu toate acestea, acum are mai degrabă o criză financiară pe cap.

El s-a angajat în favoarea programului britanic din Rwanda și a dat de înțeles că ar putea replica acest program în alte țări.

Sunak a vorbit, de asemenea, despre legarea migrației de politica externă – țările care colaborează cu Regatul Unit în ceea ce privește returnarea migranților ar fi recompensate cu ajutoare, comerț și vize.

O altă idee propusă este aceea de a taxa populația cu 10 lire sterline pentru programările ratate la medicul de familie, pentru a ajuta la recuperarea întârzierilor uriașe din NHS în urma pandemiei.

Anterior, Rishi Sunak a fost un susținător ferm al Brexitului și a votat întotdeauna în favoarea înăspririi legilor privind imigrația și a creșterii ratei superioare de impozitare.