Conservatorii au decis viitorul premierului britanic. Boris Johnson rămâne în funcție

Conservatorii au decis viitorul premierului britanic.  Boris Johnson rămâne în funcție

Nu cu mult timp în urmă, cancelarul Rishi Sunak era considerat candidatul principal pentru a-l înlocui pe Boris Johnson, dar popularitatea sa a scăzut, iar acum câmpul potențialilor succesori este mult mai deschis. Așadar, cine ar putea să îl înlocuiască pe politician?

Parlamentarii conservatori se pregătesc să voteze pentru a decide viitorul lui Boris Johnson, după ce peste 54 dintre ei au trimis scrisori în care au declarat că nu au încredere în conducerea sa.

Boris-Johnson
Boris Johnson – Prim-ministrul Regatului Unit

Parlamentul i-a acordat votul de încredere lui Boris Johnson

Update 23:00 – Parlamentul britanic a decis în favoarea lui Boris Johnson cu 211 voturi de încredere și 158 de voturi de neîncredere.

Update 22:55 – Ultimele declarații publice de susținere și opoziție pentru Boris Johnson în rândul parlamentarilor conservatori sunt următoarele:

Încredere în Johnson pentru a rămâne premier: 155

Neîncredere: 43

Alți parlamentari conservatori nu și-au declarat poziția cu privire la viitorul premierului.

Premierul Boris Johnson va fi informat cu privire la rezultat cu puțin timp înainte de a fi anunțat.

Întregul proces este supravegheat de Sir Graham Brady, care prezidează Comitetul 1922 și care i-a spus ieri premierului că se va confrunta cu acest vot.

Update 22:30 – Sir Roger Gale, un critic de lungă durată al premierului, a declarat că a votat „neîncredere” în Boris Johnson din cauza unui „cumul de factori”.

Sir Roger a spus că a pus la îndoială judecata premierului încă de când Johnson i-a luat apărarea colaboratorului său de atunci, Dominic Cummings, pentru că a condus până la Barnard Castle, în County Durham, în timpul lockdown-ului din cauza pandemiei.

„Cred că toate evenimentele dintre ele nu au făcut decât să-mi întărească opinia că avem nevoie de un alt prim-ministru”, a declarat el pentru Sky News.

Gale a mai spus că partidul are „mult de ales” pentru un lider alternativ, sugerând că Dominic Raab, Liz Truss, Ben Wallace, Penny Mordaunt și Tom Tugendhat ar putea să se propună.

„Acesta este un lucru pe care premierul și l-a atras singur”, a adăugat el.

„Brexitul a divizat partidul – acest lucru este absolut adevărat. Este curios că partidul este acum divizat, nu în privința politicii, ci în privința caracterului premierului. Asta este destul de extraordinar”.

Update 22:15 – Dehenna Davison, aleasă în 2019 pentru Bishop Auckland din comitatul Durham – unul dintre așa-numitele „Red Wall” (Zidul Roșu) pe care conservatorii l-au luat de la laburiști – spune că a votat împotriva lui Boris Johnson.

„Nu este o decizie pe care am luat-o cu ușurință. Am ascultat cu atenție toate părțile și, în special, pe numeroșii alegători care m-au contactat împărtășindu-mi gândurile și experiențele lor”, a scris ea pe rețelele de socializare.

„Cântărind totul, am votat împotriva premierului în această seară”.

Update 22:00 – S-a încheiat votul de încredere al conservatorilor în privința conducerii lui Boris Johnson.

În ultimele două ore, parlamentarii conservatori s-au aliniat la coadă pentru a vota dacă doresc ca premierul să rămână în funcție.

Comitetul 1922 al conservatorilor din spate va număra acum voturile, iar rezultatul va fi anunțat de președintele Sir Graham Brady la ora locală a României 23:00, în această seară.

Update 21:42- Mai mult de 100 de voturi împotriva premierului va fi o veste proastă, spune fostul ministru
David Gauke. Fostul ministru conservator David Gauke a anticipat rezultatul votului de încredere din această seară al parlamentarilor conservatori.

El a declarat pentru BBC că dacă mai mult de 100 de voturi împotriva sa vor fi vești proaste pentru Boris Johnson, adăugând: „Cred că vor fi puțin mai mult de 100”.

„Dacă se ajunge la 133, comparându-l cu fostul prim-ministru Theresa May, atunci este un rezultat foarte incomod pentru el”, adaugă el.

May a câștigat un vot de încredere în conducerea sa în decembrie 2018, pentru ca apoi să fie înlăturată aproximativ șase luni mai târziu.

Update 21:30: Boris Johnson  va prezenta săptămâna viitoare „planul de creștere” împreună cu cancelarul Rishi Sunak, spune o sursă conservatoare de rang înalt, în speranța că parlamentarii săi îi vor susține conducerea în cadrul votului care are loc chiar acum.

Deși premierul nu a promis parlamentarilor o reducere specifică a impozitelor atunci când a vorbit în fața Comisiei 1922 mai devreme în această după-amiază, a declarat sursa, există „un discurs foarte important” privind economia care urmează să fie ținut.

De asemenea, Johnson le-a spus parlamentarilor că intenționează să facă un anunț despre locuințe în cursul acestei săptămâni, „stabilind planuri pentru a aprinde acel vis de casă”.

Update 21:20 – John Lamont – deputatul conservator scoțian care a demisionat în această seară din funcția de consilier ministerial – a explicat de ce a ajuns la decizia de a vota împotriva lui Boris Johnson.

„Mi-e clar că avem nevoie de o nouă direcție, de un nou lider și de un nou stil de guvernare”, a declarat el pentru BBC.

El a spus că a găsit unele dintre evenimentele care au avut loc în Downing Street deosebit de șocante și dezgustătoare și că mulți dintre alegătorii săi din Borders au simțit același lucru.

Lamont a refuzat să speculeze cu privire la rezultatul din această seară, dar a spus că „în mod clar, mulți parlamentari sunt foarte nemulțumiți”.

Update 21:10 – Fostul secretar de stat scoțian votează împotriva rămânerii lui Johnson în funcția de premier
David Blundell, deputatul conservator scoțian pentru Dumfriesshire, Clydesdale și Tweeddale – și fost secretar de stat pentru Scoția – a anunțat că a votat împotriva menținerii lui Boris Johnson în funcția de prim-ministru.

Într-un tweet, Blundell a spus că votul său a venit după „doi ani dificili” și că a votat pentru „un nou început și o nouă conducere”.

Un alt parlamentar conservator scoțian a anunțat, de asemenea, că a luat „decizia extrem de dificilă” de a vota împotriva premierului. Andrew Bowie a spus că a fost „singura alegere pentru binele țării”.

Dacă majoritatea membrilor partidului său aleg să-l susțină, în conformitate cu regulile actuale ale partidului, el va fi protejat împotriva unei noi provocări timp de un an.

Cu toate acestea, dacă va pierde votul, va fi declanșată o competiție pentru conducere – la mai puțin de trei ani de când a fost ales pentru prima dată.

Un vot de încredere pentru premierul Boris Johnson are loc pe 6 iunie, luni seara.

Candidații care l-ar putea înlocui

Rishi Sunak

Rishi Sunak ar fi un lider mai bun și ar putea câștiga mai multe locuri la următoarele alegeri decât Johnson., conform unui sondaj. Însă, după ce a introdus o serie de politici – cum ar fi creșterea contribuțiilor la asigurările naționale – care nu au fost pe placul deputaților conservatori, popularitatea sa a scăzut.

Sunak a fost ales în 2015, succedându-i fostului lider conservator Lord Hague în colegiul Richmond din North Yorkshire.

El a susținut Brexit-ul în 2016, spunându-le atunci alegătorilor săi că a fost „cea mai grea decizie” din cariera sa politică.

Liz Truss

Ministrul de externe a fost mult timp prezentat ca un potențial succesor al lui Johnson, iar sondajele au arătat că este popular în rândul membrilor Partidului Conservator.

Se crede că Truss a pregătit terenul pentru o viitoare candidatură la funcția de conducere prin intermediul rețelelor de socializare.

Ea este deputat din 2010 și a început să urce pe scara ministerială imediat după ce a intrat în parlament.

În prezent, ea este cel mai longeviv membru al cabinetului, după ce a ocupat funcții sub conducerea lui David Cameron, Theresa May și Boris Johnson.

„Liz Truss: noua doamnă de fier?”, titra un articol de profil din The Times chiar înainte de Crăciun.

Jeremy Hunt

Actualul președinte al Comisiei pentru sănătate și asistență socială a fost rivalul lui Boris Johnson în confruntarea directă din cadrul ultimelor alegeri pentru conducerea conservatoare din 2019.

Linia de demarcație în acea competiție a fost Brexit – iar jurământul dlui Johnson de a părăsi UE chiar și fără un acord l-a făcut să câștige 66% din voturi.

După competiție, Boris Johnson i-a surprins pe mulți prin demiterea lui Jeremy Hunt din funcția de ministru de externe.

Sajid Javid

Sajid Javid a ocupat aproape toate posturile de rang înalt din cabinet – în prezent este secretar de stat pentru sănătate, dar a fost cancelar, secretar de stat pentru afaceri, secretar de stat pentru locuințe, secretar de stat pentru afaceri și secretar de stat pentru cultură.

El a candidat anterior la conducerea organizației pe un buletin de vot comun cu fostul ministru de cabinet Stephen Crabb în 2016 și ca și candidat de sine stătător în cursa din 2019, dar nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a ajunge în turul final.

Priti Patel

Pentru o vreme, Priti Patel a fost văzută ca fiind preferata popularilor conservatori, cu o poziție de dreapta în ceea ce privește imigrația și cheltuielile publice.

Ea a fost unul dintre principalii susținători ai candidaturii lui Boris Johnson la conducerea țării în 2019 și a fost recompensată prin numirea în funcția de ministru de interne.

Dar, de când a preluat acest rol, popularitatea ei pare să se fi estompat, modul în care a gestionat problema traversării canalului de către bărcile mici fiind o sursă de critici semnificative.

Dominic Raab

Dominic Raab a ocupat funcția de prim-ministru interimar atunci când Boris Johnson a fost bolnav de covid în primăvara anului 2020.

Poziția sa actuală, atât ca secretar al justiției, cât și ca viceprim-ministru, ar trebui, cel puțin pe hârtie, să îl plaseze într-o poziție puternică pentru a-și pune pălăria în ring.

Dar încercarea sa de a câștiga postul de conducere nu a reușit în 2019, iar mulți au pus la îndoială ideea că ar fi capabil să obțină un sprijin suficient din partea parlamentarilor conservatori de data aceasta.

 

Citește și: