04 mart. 2022 | 09:30

Cine a câștigat de pe urma pandemiei, de fapt: profiturile s-au dublat în 2021

ACTUALITATE
Cine a câștigat de pe urma pandemiei, de fapt: profiturile s-au dublat în 2021

Din fiecare criză, indiferent că este la nivel național sau global, cineva trebuie să câștige. În contextul pandemiei, câștigurile au fost fabuloase pentru unii, în timp ce foarte multe firme mici au intrat în faliment.

Profiturile băncilor din SUA au crescut cu 90% în 2021 față de 2020, de la un an al pandemiei la altul. Explicațiile din spatele acestei situații cel puțin ciudate pare să aibă legătură cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC). Practic, anul trecut, instituțiile bancare americane au renunțat la plasa de siguranță pentru că nu mai aveau nevoie de ea.

Băncile americane, pe plus, după al doilea an al pandemiei

Nu mai puțin de 279,1 miliarde de dolari a fost profitul industriei bancare americane la finele anului trecut, o creștere de 132 de miliarde de dolari, în comparație cu 2020, anul anterior. La prima vedere, creștere explozivă s-a datorat reducerii provizioanelor, a estimat FDIC. Cu alte cuvinte, băncile americane au înțeles ”cum merge” pandemia și nu au mai fost necesare finanțe fabuloase păstrate în Fondul de Garantare.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA a constatat că, în fiecare dintre cele patru trimestre din 2021, băncile și-au redus provizioanele pentru pierderile din credite, o consecință a faptului că a scăzut semnificativ imprevizibilitatea din piață, comparativ cu primul an al pandemiei. Ritmul a încetinit în ultimul trimestru.

Ca referință, doar în trimestrul patru din 2021, băncile au raportat profituri de 63,9 miliarde de dolari, în creştere cu 7,4% faţă de perioada similară din 2020. Totuşi, comparativ cu trimestrul trei din 2021, profiturile au scăzut cu 8,3% în ultimul trimestru, băncile încetinind reducerea provizioanelor. Chiar și în condițiile date și cu visteriile pline, președintele FDIC atrage atenția asupra unui aspect important. La această oră, dificultățile cu care se confruntă băncile sunt desprinse din majorarea dobânzilor pentru a pondera inflația, dar și din incertitudinile geopolitice. Tot Martin Gruenberg a ținut să menționeze că ratele mai ridicate ale dobânzilor ar putea afecta negativ sectorul imobiliar, dar și capacitatea celor care au luat împrumuturi de a le achita.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele