„Cel mai toxic produs din Delta Dunării”, un dezastru pentru biosferă: care este pericolul pentru turiști

„Cel mai toxic produs din Delta Dunării”, un dezastru pentru biosferă: care este pericolul pentru turiști

Un produs turistic din Delta Dunării a fost declarat toxic, fiind recomandată încetarea vânzării acestuia pentru că prezintă un pericol pentru biosferă.

Membrii Asociației Delta Dunării au venit cu o precizare către reprezentanții agențiilor de turism din România în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Sulina. Aceștia le-au recomandat să nu mai vândă acest produs turistic pentru că în afara faptului că este toxic, reprezintă și o păcăleală pentru turiști.

„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, au spus cei din Asociaţia Delta Dunării.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate mai multe efecte negative pe care le are asupra faunei și florei din Delat Dunării. Totodată, reprezentanții asociației au afirmat că sunt șanse ca potențialul turist să nu dorească să mai revină în rezervația naturală.

Delta Dunarii
Delta Dunării (Foto: Facebook)

„Produs toxic” din Delta Dunării care distruge fauna și flora

Asociația Delta Dunării a arătat că patrimoniul UNESCO poate fi descoperit și în cadrul unor bărci descoperite, de viteză mică sau în caiac, fiind vorba despre a petrece timpul relaxant, fiind și modalitatea prin care turiștii pot observa cu o mai mare atenție fauna și flora locale.

„Avem o singură Deltă în ţara noastră şi împreună trebuie să învăţăm să protejăm această minune a naturii”, au mai adăugat aceştia.

În decursul anului trecut, un anagajat al unei companii care furnizează pachete de excursii în Delta Dunării a stârnit nemulțumirea atât a localnicilor cât și a turiștilor după ce a fost surprins în imagini în timp ce intra cu ambarcațiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.

Această faptă a avut loc pe Lacul Musura și nu este singurul de acest gen. Unii turiști au afirmat că au putut observa că cei alături de care se plimbau, plăteau bani în plus pentru a putea fi părtași unui asemenea „spectacol”.

„A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi. Au dat peste o turmă de mistreţi care traversau un canal «pentru că nu păţesc nimic şi trebuie să ne ştie de frică» şi la sfârşit ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent pentru un preţ de 500 de lei. Garantau o captură de 20 de kilograme“, a dezvăluit un turist.

Un alt turist a declarat cum, în urmă cu 15 ani se afla în vacanță în Deltă și barcagiul „a intrat în viteză în păsări”, iar la pensiunea în care era cazat, braconajul era la el acasă. Turiștii sunt rugați să sesizeze autoritățile în eventualitatea în care observă astfel de acțiuni.

Foto: Sorin Onisor/Facebook

Citește și: