Cel mai bun oraș din lume, altul decât ai crede: ce “notă” are București

Cel mai bun oraș din lume, altul decât ai crede: ce “notă” are București

Clasamentele anuale readuc capitala Austriei pe primul loc, în timp ce fostul deținător al titlului Auckland coboară pe locul 34, iar războiul din Ucraina duce la prăbușirea orașelor din est.

Capitala Austriei, Viena, a revenit ca cel mai bun oraș din lume, potrivit unui raport anual al The Economist.

Viena a smuls primul loc orașului Auckland din Noua Zeelandă, care a coborât pe locul 34 din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus, potrivit raportului unității de informații Economist.

„Viena, care a coborât pe locul 12 în clasamentul nostru la începutul anului 2021, când muzeele și restaurantele sale erau închise, a revenit de atunci pe primul loc, poziția pe care a ocupat-o în 2018 și 2019”, se arată în raport.

„Stabilitatea și infrastructura bună sunt principalele farmece ale orașului pentru locuitorii săi, susținute de o îngrijire medicală bună și o mulțime de oportunități de cultură și divertisment.”

Melbourne și-a păstrat locul ca unul dintre cele mai viabile orașe din lume, locul 10, deoarece alte capitale australiene au picat din top 10 global. Anul trecut, Brisbane, Adelaide și Perth au fost toate în top 10, dar au căzut pe locul 27, 30 și, respectiv, 32.

Europa a dat șase din primele 10 orașe

Capitala ucraineană, Kiev, nu a fost inclusă în acest an după ce Rusia a invadat țara la sfârșitul lunii februarie, în timp ce orașele rusești Moscova și Sankt Petersburg au căzut în clasament din cauza „cenzurii” și a impactului sancțiunilor occidentale.

Capitala Austriei a fost urmată de capitala daneză, Copenhaga, și de Zurich. Geneva, oraș elvețian, a ocupat locul șase, Frankfurt pe locul șapte, iar Amsterdamul  a fost clasat pe locul nouă.

Canada s-a descurcat și ea bine. Calgary a ajuns pe locul trei, urmat de Vancouver pe locul cinci și Toronto pe locul opt.

Osaka din Japonia și Melbourne din Australia au împărțit locul 10. Capitala Franței, Paris, a ocupat locul 19, cu 23 de locuri mai sus față de anul trecut. Capitala Belgiei, Bruxelles, a ocupat locul 24, imediat după Montreal.

În clasamentul din acest an, capitala Marii Britanii, Londra, a fost al 33-lea cel mai bun oraș din lume, cu cinci locuri în spatele lui Manchester în 28. Barcelona și Madrid din Spania au ocupat locul 35 și, respectiv, 43. Milano din Italia s-a clasat pe locul 49, orașul american New York pe locul 51, iar Beijingul s-a clasat pe locul 71.

Comparativ cu cel mai bun oras din lume, București a obținut un scor de 66% cea ce înseamnă

Capitala Libanului, Beirut, care a fost devastată de o explozie portuară din 2020 și se luptă cu o criză financiară paralizantă, nu a fost inclusă în clasamentul destinațiilor de afaceri.

Capitala Siriei devastate de război, Damasc, și-a păstrat locul ca oraș cel mai puțin locuibil de pe planetă.

Citește și: