Ce tactică adoptă Rusia în războiul din Ucraina. A lansat o navă spațială militară în jurul pământului

Ce tactică adoptă Rusia în războiul din Ucraina. A lansat o navă spațială militară în jurul pământului

Rusia a lansat o navă spațială militară secretă pe orbită, despre care se zvonește că este un satelit-radar pentru utilizarea în războiul din Ucraina. Evenimentul a avut loc la Cosmodromul Plesetsk din Mirny, fiind prezidat de Ministerul rus al Apărării. Nava a decolat din același loc în care Rusia a testat rachete intercontinentale.

Rusia adoptă noi tactici în războiul din Ucraina

Rușii au lansat o navă spațială secretă pe orbita Pământului, folosind noua rachetă Angara 1.2. Oficialii de la Kremlin au spus că o „încărcătură utilă neidentificată” a fost lansată pentru Ministerul rus de Externe. Nava este, probabil, un nou satelit-radar pentru armata rusă, de ajutor în războiul din Ucraina. Imagini din timpul nopții de 29 aprilie arată racheta străpungând cerul dintr-o zonă izolată în Mirny, un oraș din nord-vestul regiunii Arhangelsk.

„De pe Cosmodromul de Testare (Plesetsk), regiunea Arhangelsk, echipa Forțelor Aerospațiale [VSK] a lansat cu succes nava spațială Angara-1.2, în interesele Ministerului rus al Apărării”, au precizat rușii. S-a stabilit și menținut comunicare stabilă cu nava, iar sistemele sale de la bord operează în condiții normale. După ce nava a fost lansată în orbită, ofițerii Centrului de Control Spațial au introdus datele în Catalogul Principal al Obiectelor Spațiale”, a mai transmis Ministerul.

Ministerul Apărării a lansat o navă spațială secretă în spațiu

După lansarea cu succes, nava spațială a fost denumită „Kosmos 2555”. Deși sarcina ei este necunoscută, are parametri similari cu cei doi sateliți de imagistică militari lansati în 2018 și 2021, cunoscuți ca EMKA-1 și EMKA-2, ceea ce sugerează că și acesta este un satelit de imagistică, scrie Daily Mail.

Ministerul rus al Apărării a dezvăluit că ofițerii au „analizat și procesat informația despre noul obiect spațial ca să-l autorizeze pentru urmărire. „În total, peste 30 de instrumente de măsurare de la sol și peste 50 de echipe de luptă ale Armatei Forțelor Aerospațiale au fost implicate în lansarea navei cosmice” au mai spus oficialii de la Kremlin.

A fost numită „Kosmos 2555”

Nava spațială a primit numele „Kosmos 2555” după plecarea de pe Cosmodromul Plesetsk, o zonă militară specială, inițial folosită pentru a testa rachetele balistice intercontinentale R-7. Acesta a fost primul zbor operațional al lui Angara 1.2 și prima dintre cele trei lansări planificate în 2022, una fiind pentru Roscosmos, agenția spațială de stat rusă, și alta pentru un zbor comercial.

Citește și Rusia susține că a atacat aeroportul din Odesa pentru a distruge arme americane și europene

Lansarea a avut loc la doar câteva zile după ce Roscosmos a anunțat că se va retrage din Stația Spațială Internațională. ISS este administrată în comun de Moscova și Washington, iar o retragere completă a Rusiei va reprezenta provocări majore pentru operațiune, deoarece rachetele rusești livrează o mare parte din încărcătura necesară pentru întreținerea stației spațiale.

Citește și: