02 iun. 2022 | 13:28

Ce se întâmplă, de fapt, în Severodonețk. Planul lui Putin începe să prindă contur

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă, de fapt, în Severodonețk. Planul lui Putin începe să prindă contur

Primarul din Severodonețk a făcut declarații despre situația din oraș. Forțele ucrainene dețineau miercuri doar o cincime din orașul situat în estul țării, dar exista încă speranța că ar putea împiedica Rusia să preia controlul total, confom declarațiilor făcute de șeful administrației orașului.

Forțele ruse au preluat orașul în proporție de 60%

Acum, forțele ruse controlează 60% din oraș, iar Ucraina deține 20%, în timp ce restul a devenit „no man’s land”, a declarat Oleksandr Stryuk, șeful administrației ucrainene a orașului.

„Cei 20% sunt apărați cu înverșunare de forțele noastre armate”, a declarat Stryuk pentru agenția de presă Reuters. „Trupele noastre mențin liniile de apărare. Se fac încercări de a alunga trupele rusești”.

„Avem speranța că, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, vom elibera orașul și nu vom permite ca acesta să fie complet ocupat”, a mai spus el.

Anterior, Statul Major General al Ucrainei a declarat că forțele rusești lovesc infrastructura din regiunile estice și sudice, inclusiv Severodonetsk.

Forțele ruse au intrat în orașul din estul Ucrainei, cel mai mare oraș încă deținut de Kiev în regiunea Lugansk, la sfârșitul săptămânii trecute, după săptămâni de bombardamente.

Dacă Rusia capturează orașul și pe geamănul său mai mic, Lysychansk, situat pe malul vestic mai înalt al râului Siverskyi Donets, ar deține tot Lugansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas de est pe care Moscova o revendică în numele separatiștilor și un obiectiv de război cheie al președintelui rus Vladimir Putin.

Structura esențială a orașului a fost distrusă

Stryuk a declarat că în oraș au rămas 12.000-13.000 de persoane, dar că toată infrastructura esențială a fost distrusă și că accesul în oraș pentru a livra alimente sau alte ajutoare este imposibil.

„Trăiesc în condiții de bombardament constant, iar acum au loc și lupte de stradă, ceea ce a sporit pericolul pentru populația civilă”.

Severodonetsk, un oraș din epoca sovietică, găzduiește o mare fabrică chimică. Potrivit guvernatorului din Lugansk, Serhiy Gaidai, un atac aerian rusesc a lovit marți uzina, aruncând în aer un rezervor de acid azotic toxic și eliberând o coloană de fum roz.

Rusia „a atacat fabrica Azot dintr-un avion, ceea ce a dus la eliberarea de substanțe toxice”, a declarat Gaidai, îndemnând rezidenții să rămână în interior.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile Rusiei în zonă, „inclusiv bombardamentele aeriene oarbe, sunt pur și simplu nebunești”.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk pro-Moscova, Leonid Pasechnik, a declarat pentru agenția de știri TASS că rușii au avansat mai încet decât se așteptau pentru a proteja infrastructura orașului și „să dea dovadă de prudență în jurul fabricilor sale chimice”.

La vest de Severodonețk, în orașul Sloviansk, agenția de presă AFP a relatat că trei persoane au murit și alte șase au fost rănite într-un atac cu rachete care a distrus clădiri. Cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite la Soledar, între Sloviansk și Severodonețk, potrivit AFP.

Între timp, Statele Unite au declarat că vor furniza rachete avansate Kievului pentru a ajuta la forțarea Moscovei să negocieze încetarea războiului.

Președintele american Joe Biden a anunțat furnizarea de sisteme de rachete de precizie și muniții care ar putea lovi ținte rusești cu rază lungă de acțiune, parte a unui pachet de armament de 700 de milioane de dolari care ar urma să fie dezvăluit miercuri.

„Ne-am mișcat rapid pentru a trimite Ucrainei o cantitate semnificativă de armament și muniție, astfel încât să poată lupta pe câmpul de luptă și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”, a scris Biden într-un articol de opinie în New York Times.