Ce pot face românii în fața facturilor mari la energie: soluțiile oficiale, între ANRE și ANPC

Ce pot face românii în fața facturilor mari la energie: soluțiile oficiale, între ANRE și ANPC

La această oră, românii se află într-o situație foarte dificilă când vine vorba de facturile la energie. Mulți dintre ei nu au primit facturile de luni de zile, în timp ce alții au primit niște facturi atât de mari încât se dau peste cap pentru a le plăti.

Cu toate măsurile de protecție anunțate de către autorități, românii au început să primească facturile umflate la energie, iar soluțiile disponibile nu sunt foarte multe. Ministrul Energiei insistă pe faptul că problema cade în mare parte în sarcina ANRE, responsabilă de supravegherea pieței de energie din țara noastră. ANPC este de asemenea o instituție importantă, una care ar trebui ”să intre peste furnizorii respectiv”, după cum a zis Virgil Popescu.

Ce faci dacă ai facturi nerealiste la energie

„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru”, a afirmat Popescu, la Parlament, întrebat de ce vin facturi la energie de 7.000-8.000 lei, scrie Agerpres

În același context, oficialul a atras atenția asupra faptului că furnizorii urmează să aibă discuții în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanța de urgență pe energie. O altă problemă sesizată de consumatori este că prețurile plătite se raportează la consumul de anul trecut, o particularitate care, sub nicio formă, nu încurajează scăderea consumului, propovăduită la TV de premier. Popescu a insistat că ar trebui găsită o soluție.

„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. (…)2021 nu este tot una cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. (…) Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. (…)Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a adăugat Popescu.