02 nov. 2022 | 15:50

Ce planuri are Putin? Candidează sau nu pentru un nou mandat în fruntea Rusiei? Răspunsul lui Peskov

ULTIMA ORĂ
Ce planuri are Putin? Candidează sau nu pentru un nou mandat în fruntea Rusiei? Răspunsul lui Peskov

Președintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida pentru un nou mandat prezidențial în 2024, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei convorbiri obișnuite cu jurnaliștii.

Rămâne Putin președinte în Rusia?

Putin se află la putere din 1999. El a fost președinte al Rusiei din 2012 și anterior, între 2000 și 2008. De asemenea, a fost prim-ministru între 1999 și 2000, în timpul președinției lui Boris Elțîn, și din nou între 2008 și 2012, când a făcut schimb de funcții cu Dmitri Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

În 2021, Putin a semnat o lege care i-ar permite să candideze pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani, extinzându-și potențial guvernarea până în 2036.

Președintele rus a semnat legea, punând capăt unui proces de un an de zile de „resetare” a mandatelor sale prezidențiale prin rescrierea constituției printr-un proces asemănător unui referendum pe care criticii săi l-au numit o preluare grosolană a puterii.

Putin a fost cel mai puternic politician rus de când a preluat președinția în 2000, după demisia predecesorului său, Boris Elțîn.

Dacă va rămâne la putere până în 2036, mandatul său îl va depăși chiar și pe cel al lui Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică timp de 29 de ani, ceea ce îl va face pe Putin cel mai longeviv lider de la Imperiul Rus.

Legea care îi oferă putere absolută liderului rus

Oficial, noua lege limitează cetățenii ruși la două mandate prezidențiale în timpul vieții lor, interzicând genul de alternanță între președinție și rolul de prim-ministru pe care Putin l-a folosit la începutul carierei sale.

Dar legea nu ia în considerare în mod specific mandatele îndeplinite până la intrarea sa în vigoare, ceea ce înseamnă că ultimele patru mandate ale lui Vladimir Putin (inclusiv cel actual) nu se iau în considerare și că acesta poate îndeplini încă două. Rușii spun că el și-a „redus la zero” mandatele.

Analiștii au declarat că legea ar putea să nu indice faptul că Putin vrea să rămână președinte, ci pur și simplu vrea să evite să provoace o luptă pentru putere în timpul ultimului său mandat.

Cu toate acestea, Putin și-a făcut un obicei din a rămâne la putere în orice moment în care ar fi putut să se retragă. Unii cred că nu a găsit o modalitate de a transfera puterea și de a se asigura că el și familia sa vor rămâne în siguranță la pensie. De asemenea, noua lege îi oferă lui și fostului președinte Dmitri Medvedev imunitate pe viață împotriva urmăririi penale.

După ce și-a exercitat primele două mandate, Putin a preluat funcția de prim-ministru în 2008 din cauza limitelor de mandat, dar a rămas totuși liderul de facto al țării. El a revenit la președinție în 2012, provocând proteste în rândul criticilor săi de stânga și de dreapta, care au fost reprimate cu duritate.

Mandatele prezidențiale au fost, de asemenea, prelungite la șase ani. Actualul mandat al lui Putin va expira în 2024.