Ce înseamnă, pentru ministrul Finanțelor, un salariu mic în România: paradoxal, aproape acesta e venitul mediu

Ce înseamnă, pentru ministrul Finanțelor, un salariu mic în România: paradoxal, aproape acesta e venitul mediu

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a vorbit despre viziunea sa asupra nivelului salarial din țara noastră, precizând care este pragul sub care românii pot spune că au salarii mici.

Conform oficialului de la Finanțe, salariile mici sunt cele situate sub nivelul de 3.000 de lei net, adică bani „în mână”.

În realitatea economică românească, salariul de 3.000 de lei net e un vis frumos

Avem aproximativ 1,9 milioane de români încadrați în câmpul muncii cu venitul minim pe economie, respectiv 1.550 de lei net lunar.

De altfel, la nivelul întregii economii naționale, venitul mediu net se situează în jurul valorii de 3.500 de lei.

Prin urmare, un venit minim net de 3.000 de lei rămâne, pentru milioane de români, un vis foarte frumos la care nu vor ajunge, în țara lor, probabil niciodată.

„Asta consider că ar trebui cumva ajustat, rezolvat într-un orizont mai scurt de timp decât așa, unul mediu, în care ni se promite că vom ajunge la… Că sunt elemente de taxare împietează asupra atingerii unui astfel de net, dar sunt și elemente de putere a companiilor”, a afirmat Adrian Câciu.

Ceea ce ar trebui să spună, însă, ministrul, este care e nivelul real al puterii de cumpărare. Pentru că pe angajatul român prea puțin îl interesează dacă venitul său se majorează la 3.000 de lei, dar în paralel explodează și rata inflației. Astfel, doar se creează iluzia unor câștiguri suplimentare, dar banii aceea ajung în gaura neagră a inflației, în timp ce oamenii își permit să cumpere din ce în ce mai puțin, din cauza prețurilor explozive.

„Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a mai spus oficialul de la Finanțe.

Citește și: