Ce cred rușii despre războiul din Ucraina: „Putin este nebun. Nicio persoană sănătoasă la cap nu ar face așa ceva“

Ce cred rușii despre războiul din Ucraina: „Putin este nebun. Nicio persoană sănătoasă la cap nu ar face așa ceva“

Un reportaj al celor de la Euronews relevă ce cred rușii despre războiul pornit în Ucraina de președintele lor. „Putin este nebun. Nicio persoană sănătoasă la cap nu ar face așa ceva. Ucraina va persevera“, declară răspicat Ksenia, o tânără care lucrează în PR. „În noaptea invaziei eram într-o dispoziție bună“, își amintește ea. „Prietenul meu și cu mine sărbătoream 23 Februarie („Ziua Apărătorului Patriei“ sau, mai frecvent, „Ziua Bărbatului“ – n.r.). Mai multe detalii, în paragrafele de mai jos.

Ce cred rușii despre războiul din Ucraina

„Băieți, unde se desfășoară protestul principal?“, întreabă Ksenia, o tânără în vârstă de 28 de ani, care a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului pentru prima dată în viața ei.

„Este ora 21 la Moscova, iar poliția a distrus deja cea mai mare parte a protestelor. Dat fiind că oricine are semne anti-război este arestat, protestatarii se plimbă cu lejeritate până ce se formează o mulțime suficient de mare pentru a-și striga opoziția față de ce se întâmplă în Ucraina“, începe Euronews.

Două femei de vârstă mijlocie șuieră „Fără război!“ în fața poliției înainte de a fugi, râzând nervos, relatează sursa citată.

„Hai la lucru, mergi!“, ordonă polițistul subordonaţilor săi. Un grup de trei polițiști tineri pornesc pe stradă în căutarea țintelor potrivite. Nu le găsesc. În cele din urmă, aceștia observă un bărbat care, în timp ce este târât în duba poliției, pretinde că este beat. Este eliberat de oamenii legii.

Protestatarii se plimbă pe străzi, urmați de convoaie de dube de poliție. „Este un joc masiv de-a șoarecele și pisica“, descrie situația sursa citată.

Citește și: Rușii care nu susțin războiul sunt dați afară de la locurile de muncă. Cum se vede războiul de la ei

„Putin este nebun“

Noaptea se încheie cu un bărbat de 39 de ani care conduce o mașină cu mesajele: „Acesta este război“ și „Ridicați-vă, oameni buni!“. Bărbatul este arestat, iar mașina incendiată.

Iată doar câteva păreri culese din sânul cetățenilor ruși despre Vladimir Putin și războiul declanșat în Ucraina:

„Putin e nebun. Nicio persoană sănătoasă nu ar face așa ceva. Ucraina va persevera“ – spune Ksenia.

„Nu ești unul dintre acei liberali, nu?“, întreabă Yuri, în vârstă de 49 de ani. Nu este un fan al protestatarilor anti-război precum Ksenia.

„Sunt împotriva războiului. Dar să fiu sincer, a trecut mult timp. Problema nu este cu Ucraina, ci cu acei anglo-saxoni care vin asupra noastră. Uită-te la ce s-a întâmplat cu țările în care au ajuns, cum ar fi Siria. Și acum încearcă să ne atingă (să creeze conflicte interne) prin Ucraina. Prin urmare, cred că toate acestea sunt justificate și corecte“, mai spune Yuri.

„Sunt în mare parte împotriva războiului. Dar nu știu ce aș fi făcut în locul guvernului. Dacă războiul nu începea acum, atunci poate cinci sau șase ani mai târziu, Ucraina ar fi putut adera la NATO și consecințele ar fi fost mult diferite pentru țara noastră. Desigur, îmi pare foarte rău pentru oamenii obișnuiți care nu pot influența deciziile guvernului lor“, a spus Nikita, 20 de ani, pentru Euronews.

Ksenia/Foto: Euronews
Ksenia/Foto: Euronews

 

Citește și: