07 oct. 2022 | 17:51

Ce au furat rușii de la centrala nucleară Zaporojie. Nu mai pot fi semnate documente oficiale

ULTIMA ORĂ
Ce au furat rușii de la centrala nucleară Zaporojie. Nu mai pot fi semnate documente oficiale

Orașul în care se află centrala nucleară Zaporojie este bombardat de forțele ruse, anunță Energoatom, compania nucleară de stat ucraineană. Energodar a pierdut alimentarea cu energie electrică și apă, a spus primarul Dmitro Orlov. Nu există internet în zonă, iar autoritățile încearcă să stabilească amploarea completă a pagubelor. În ciuda atacurilor, radiația de fond la uzină rămâne normală. Tot întreprinderea de stat a dezvăluit ce au furat soldații lui Putin din complexul nuclear.

Energoatom acuză Rusia că a furat ștampila oficială a centralei nucleare din Zapororjie

Energoatom a transmis că ocupanții ruși au furat ștampila oficială a centralei nucleare Zaporojie, folosită pentru autorizarea documentelor. Potrivit companiei de stat de energie nucleară din Ucraina, trebuie creat un sigiliu nou.

Joi, 6 octombrie, invadatorii ruși au sustras ștampila centralei nucleare Zaporojie [ZNPP], care conferă dreptul de a semna documente oficiale. Președintele Energoatom și directorul general interimar al ZNPP, Petro Kotin, a ordonat una nouă și a cerut invalidarea celei furate.

Ce a decis Energoatom

Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Ucraina, Energoatom, anunță că ștampila oficială a centralei nucleare Zaporojie nu mai este valabilă, deoarece a fost furată de ocupanții ruși.

„În continuarea încercărilor de capturare a ZNPP, ocupanții au furat sigiliul întreprinderii care atestă dreptul de a semna documente”, se arată în mesajul companiei.

În acest sens, Energoatom a emis un ordin de punere în aplicare a noii ștampile și de invalidare a sigiliului dispărut, care a fost folosit până la 5 octombrie 2022. Anterior, compania de stat i-a îndemnat pe angajații uzinei să nu semneze niciun document furnizat de ruși. Toate deciziile ulterioare privind funcționarea centralei vor fi luate direct de biroul central al instituției.

Kievul și Moscova se acuză reciproc

Complexul nuclear din sud-estul țării este cel mai mare din Europa. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei, existând îngrijorări cu privire la starea centralei și la un posibil accident catastrofal. Experții nucleari ai ONU au declarat, luna trecută, că „integritatea fizică” a instalației a fost „încălcată”.

Șeful AIEA poartă negocieri pentru crearea unei zone de securitate la ZNPP

Ieri (n.r. – joi, 6 octombrie), șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a vizitat Kievul. Director AIEA încearcă negocieri pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei din Ucraina. Corporația de stat rusă de energie nucleară Rosatom a înființat o societate pe acțiuni denumită Organizația Operațională a NPP Zaporojie, înregistrată la Moscova, care urmează să gestioneze uzina ocupată. Președintele Energoatom, Petro Kotin, și-a asumat atribuțiile de director general al uzinei din sud-estul Ucrainei.