Câți copii poate avea o persoană în timpul vieții? Tehnologia modernă are potențialul de a ridica ștacheta

Câți copii poate avea o persoană în timpul vieții? Tehnologia modernă are potențialul de a ridica ștacheta

Istoria a văzut o serie de persoane care au depășit limitele parentalității, producând zeci și zeci de vieți care au cutreierat Pământul. Într-o mână de cazuri rare, acești super-părinți au fost atât de prolifici, încât au reușit chiar să lase amprente gigantice asupra fondului genetic al lumii, care continuă să persiste și astăzi, la secole de la moartea lor. Iată cam câți copii poate avea un om într-o viață.

În primul rând, să începem cu tații. Din punct de vedere biologic, este posibil ca bărbații să aibă mai mulți descendenți decât femeile. Când ne gândim la părinți prolifici, un nume care, fără îndoială, ne vine în minte este Genghis Khan, temutul fondator al Imperiului Mongol care a trăit între 1162 și 1227 d.Hr. Dovezile genetice au arătat că aproximativ 8% dintre bărbații care trăiesc în prezent într-o porțiune a Asiei, de la nord-estul Chinei până în Uzbekistan – adică peste 16 milioane de bărbați – au o descendență cromozomială Y neobișnuită, care este probabil să fie legată de Genghis Khan însuși.

Lăsarea unei amprente genetice atât de grele în lume necesită o mulțime de urmași. Legenda spune că Genghis Khan a avut aproximativ 500 de concubine, majoritatea doamne și prințese nobile din triburile și țările cucerite, și a fost tată pentru sute de copii. Deși acest lucru nu este verificabil, unii istorici cred că nu este în afara tărâmului posibilităților.

Câți copii poți să ai într-o viață

Oricât de curajoase ar fi fost eforturile lui, un singur sultan al Marocului poate să fi depășit recordul puternicului mongol. Studiile au estimat că Moulay Ismael (1672–1727) a fost tatăl a aproximativ 1.171 de copii cu 500 de femei, într-un interval de timp de reproducere de 32 de ani.

În epoca modernă, schimbările culturale și schimbările sociale înseamnă că oamenii au, în general, mai puțini copii. În același timp, totuși, progresele în biotehnologie au deschis mai multe oportunități pentru oamenii care doresc să se reproducă.

Există rapoarte că donatorii de spermă au reușit să creeze sute de copii prin inseminare artificială. În 2016, un „donator de spermă fără licență” din Marea Britanie a susținut că este tatăl a 800 de copii. Se pare că s-a întâlnit cu oameni prin Facebook și i-a taxat cu 50 de lire sterline pentru o „poțiune magică” de spermă. Încă o dată, este greu de verificat această poveste, dar există un număr de donatori de spermă în ultimii 50 de ani care pretind un număr la fel de mare de copii.

Când vine vorba de femei, cifrele sunt semnificativ mai mici, când vine vorba de urmași. Recordul mondial pentru cea mai prolifică mamă din toate timpurile este Valentina Vassiliev, o țărancă rusoaică ce a trăit în secolul al XVIII-lea. Împreună cu soțul ei, ea ar fi fost părintele a 69 de copii. S-au născut prin 27 de sarcini, în care ea a născut 16 perechi de gemeni, șapte seturi de tripleți și patru seturi de cvadrupleți.

Cu toate acestea, au existat unele îndoieli cu privire la faptul că acest lucru este posibil din punct de vedere statistic și biologic. Fără medicină și salubritate modernă, sarcina este extrem de riscantă. Să naști de 27 de ori în mediul rural rusesc, cu sute de ani în urmă, nu este imposibil, dar șansele nu sunt cu siguranță în favoarea ta.