26 aug. 2022 | 08:30

Cât mai ai de așteptat până să-ți transformi iPad-ul în MacBook: când se lansează iPadOS 16

ACTUALITATE
Cât mai ai de așteptat până să-ți transformi iPad-ul în MacBook: când se lansează iPadOS 16

În urmă cu câțiva ani, Apple a separat iPadOS de iOS. Decizia a fost luată pentru a facilita îmbrățișarea unor funcționalități de laptop de către tabletele ieșite din Cupertino. Acum, sunt și mai aproape de momentul transformării radicale.

Dezvăluit în urmă cu câteva luni în format beta, iPadOS 16, în varianta finală, va mai întârzia anul acesta. Va ajunge la utilizatori la o distanță de câteva săptămâni, dacă nu mai mult, după iOS 16, sistemul de operare pe care îl folosesc posesorii de iPhone. Informația a fost confirmată de un oficial Apple pentru TechCrunch.

iOS 16 și iPadOS 16 nu se lansează ”la comun”

După mai multe probleme întâmpinate la introducerea pe iPad a unor funcții pe care le-ai asocia în mod uzual cu un laptop, Apple a confirmat în final că iPadOS 16 mai întârzie. Sistemul de operare pentru tablete nu se va lansa odată cu iOS 16, acesta din urmă fiind planificat să ajungă la utilizatori la scurt timp după conferința de anunțare a noii familii de iPhone 14. Chiar și așa, noul iPadOS va fi totuși lansat în această toamnă, deci în perioada septembrie, octombrie, noiembrie.

În mod ciudat și din motive abstracte, iPadOS 16 se pare că nu va exista. În schimb, se va lansa direct iPadOS 16.1, probabil în același timp cu iOS 16.1 pentru a le sincroniza din nou. ”Acesta este un an foarte special pentru iPadOS. Fiind o platformă de sine stătătoare, cu funcții dedicate special pentru iPad, avem flexibilitatea să livrăm iPadOS după propriul calendar. În această toamnă, iPadOS se va livra după iOS, sub versiunea 16.1 livrată ca actualizare gratuită.”, a atras atenția un oficiali al gigantului din Cupertino pentru TechCrunch.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după lansarea iPadOS 16.1 beta. Ca referință, cea mai importantă funcționalitate din nou sistem de operare este Stage Manager, un instrument de multitasking pentru iPad-uri dotate cu M1 care oferă semnificativ mai multă flexibilitate utilizatorilor când vine vorba de administrarea ferestrelor. Practic, la fel ca pe un laptop, vei putea suprapune ferestre, le vei putea redimensiona sau muta cu ușurință. În plus, dacă îți conectezi tableta la un ecran extern, acesta din urmă va opera în modul extended, în continuarea ecranului de la iPad. Din noul, la fel ca în cazul unui laptop.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele