21 sept. 2022 | 20:54

La ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt. Mulți români greșesc

Utile
La ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt. Mulți români greșesc
Temperatura ideală pentru încălzirea centrală

Vremea rece de iarnă poate părea că este la milioane de kilometri distanță, dar nu este așa. Deja temperaturile au scăzut, iar nevoia de căldură devine extrem de importantă. Înainte să ne dăm seama, toamna a venit și nopțile reci au început să se apropie. Pe măsură ce temperaturile încep să scadă, este mai important ca niciodată să vă asigurați că centrala termică este în cea mai bună stare de funcționare.

Aranjarea unui serviciu acum vă va asigura că sunteți pregătit pentru atunci când vine iarna. Deși am crede că le știm pe toate, s-ar putea să fim surprinși când aflăm că facem anumite lucruri greșit. Spre exemplu știi la ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt? Mulți români greșesc când vine vorba de acest aspect, dar suntem aici să vă ajutăm. Așa că hai să aflăm împreună care este temperatura corectă.

Temperatura ideală pentru încălzirea centrală

Ați făcut revizia anuală a centralei și instalațiile sanitare sunt în stare perfectă. Sunteți pregătit pentru iarnă, dar folosiți încălzirea centrală în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al costurilor și al eficienței?

V-ați întrebat vreodată: „La ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt”? Dacă da, nu ați fi singurul.

Când vine vorba de controlul încălzirii, mulți oameni îl pornesc pur și simplu și speră la ce e mai bun. Dacă faci acest lucru, însă, vei cheltui mai mulți bani decât ai nevoie și îți vei folosi cazanul în cel mai ineficient mod posibil.

Așadar, care este temperatura ideală pentru încălzirea centrală? Haideți să aruncăm o privire mai atentă.

Temperatura perfectă a camerei. Cameră diferită, temperatură diferită

În general specialiștii vă recomandă să setați termostatul camerei la o temperatură cuprinsă între 18 și 21 de grade. Așa veți optimiza performanța centralei.

Studiile au constatat că acesta este cel mai confortabil interval de temperatură interioară. Pentru persoanele mai în vârstă sau mai puțin mobile, între 22 și 23 de grade este o temperatură mai bună.

Mulți oameni cred că, dacă dau termostatul la o valoare ridicată, aceasta va ajuta casa să se încălzească mai repede. Totuși, această metodă este ineficientă. Nu face decât să consume mai mult combustibil fără niciun beneficiu.

Deoarece centrala funcționează la o singură viteză, ridicarea termostatului la o valoare prea mare nu va face decât să risipească energie, ceea ce vă va costa bani și vă va încălzi mult prea tare casa.

Majoritatea radiatoarelor moderne sunt echipate cu robinete termostatice. Acestea pot fi reglate pentru a regla debitul de apă într-o încăpere în scopul de a controla temperatura.

Robinetele de radiator au, de obicei, setări de temperatură de la unu la cinci. Pentru o eficiență maximă, reglați radiatoarele din sufragerie la trei sau patru, iar cele din dormitoare la două.

Nu este niciodată o idee bună să opriți radiatoarele din camere individuale. Dacă o încăpere a locuinței nu este folosită în mod regulat, reduceți robinetul termostatic cât mai mult posibil pentru a preveni apariția problemelor legate de mucegai și umezeală.

Vezi și: Ce trebuie să faci când rămâi fără apă caldă. Asta e cea mai la îndemână ustensilă care te ajută

La ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt

Utilizarea corectă a comenzilor pentru centrala termică vă poate ajuta să economisiți o sumă considerabilă de bani și să creați o zonă de locuit mai confortabilă. În primul rând, localizați cele două cadrane și afișajul digital de pe partea din față a centralei

Acestea controlează temperatura de ieșire pentru radiatoare și temperatura apei calde. Pentru a maximiza eficiența, se recomandă să setați cadranul pentru radiatoare la 75 de grade și cel pentru apă caldă la 60 de grade.

Cât despre apa menajeră, aceasta ar trebui să fie la 10 grade. Dacă vorbim de utilizare intensivă, temperatura va fi la 60 de grade, sau mai mare. În cazul apei calde pentru gospodărie, setați la 50 de grade, iar dacă folosim apa caldă pentru nevoi igienico-sanitare, setați temperatura între 35 și 40 de grade.

Odată ce ați obținut o temperatură optimă de funcționare, veți dori să setați temporizatorul pentru momentele în care aveți cea mai mare nevoie de încălzire. Cu o centrală termică, apa caldă este la cerere.

Atunci când deschideți un robinet de apă caldă, centrala este declanșată pentru a furniza apă caldă, deci nu este nevoie să setați temporizatorul pentru apă caldă. În cazul sistemului de încălzire centrală, setarea temporizatorului va depinde de momentul în care petreceți cel mai mult timp în casă.

Pentru majoritatea oamenilor, cel mai convenabil este să seteze încălzirea centrală să pornească cu o jumătate de oră înainte de ceasul deșteptător și cu o jumătate de oră înainte de a se întoarce de la serviciu.

O oră de încălzire dimineața și seara este un bun punct de plecare pentru sistemul de încălzire centrală. Dacă aveți nevoie de un impuls de căldură în timpul unei perioade deosebit de friguroase, puteți anula cu ușurință programarea prin pornirea manuală a sistemului de încălzire.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro