Cât costă benzina și motorina în România: prețurile sunt mai mici ca niciodată, s-au ieftinit ca înainte de război

Cât costă benzina și motorina în România: prețurile sunt mai mici ca niciodată, s-au ieftinit ca înainte de război

După luni întregi de scumpiri agresive la carburant, vestea bună pentru șoferii români a venit de unde nu te aștepți. Prețurile au scăzut într-un ritm accelerat din momentul în care a intrat în vigoare embargoul asupra importului de țiței rusesc la nivelul Uniunii Europene. Din acel moment, ieftinirea a fost drastică, mai ales la benzină.

Într-o singură lună, prețurile la benzină, în medie, s-au ieftinit cu aproximativ 6,3%. Până și motorina, care are o valoare de achiziție exagerat de mare, a suferit o scădere a prețului de achiziție per litru, în aceeași unitate de timp, de aproximativ 7,4%. În bani, acest trend descendent al prețurilor se reflectă într-o economie de 22,5 lei pentru un plin de 50 de litri de benzină și 31,5 lei pentru aceeași cantitate de motorină.

Cât costă motorina în România, dar benzina: cât s-au ieftinit

La momentul de față, conform datelor agregate de portalul peco-online.ro, un litru de benzină standard începe în București de la 6,26 lei la Petrom și Lukoil. La OMV începe de la 6,37 lei, în timp ce prețurile cele mai mari se regăsesc la Mol, unde poți plăti și 6,56 lei pe un litru.

Dacă facem o analiză similară în materie de motorină, prețul acesteia a scăzut până la 7,41 lei la Petrom, respectiv 7,42 lei la Lukoil, tot în Capitală. La polul opus, la distanță mai mică decât de obicei, un litru de motorină standard la OMV începe de la 7,49 lei, iar prețul maxim la momentul de față se întâlnește la MOL pe Str. Chiscani nr.11. Este vorba de 7,72 lei pe litru.

Un lucru este însă sigur, prețurile la carburant în România au ajuns la nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei. Motorina trebuie să mai scadă un pic, dar trendul pare inevitabil. Pentru referință, pe 24 februarie 2022, momentul atacului din partea Rusiei, prețul la benzină era de 7,01 lei pe litru, iar motorina standard avea un preț de 7,07 lei. Ulterior, apogeul a fost de 8,56 lei la benzină și 9,22 lei la motorină.