Cât câștigă românii, de fapt: în mod uimitor, salariile sunt în scădere, prețurile în creștere

Cât câștigă românii, de fapt: în mod uimitor, salariile sunt în scădere, prețurile în creștere

Românii nu au avut niciodată salarii mari, dar măcar au crescut constant în ultimii ani, până în 2022. În mod suspect, salariul mediu lunar este în scădere, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică.

În ianuarie 2022, salariul mediu net în România a scăzut la 3698 de lei. Indiferent dacă valoarea ți se pare mică sau mare, raportat la cât câștigi tu, aceasta marchează un trend îngrijorător, având în vedere că este mai mică decât salariul mediu din decembrie 2021, de 3879 de lei. În mod evident, INS atrage atenția și asupra salariilor cele mai mari din țara noastră, iar acestea se practică în IT, tehnologia informației și activități de servicii informatice.

Cum au scăzut salariile în România

În IT, salariile medii din România sunt de 8940 de lei. În cazul restului populației, în ianuarie 2022, salariul mediu a fost de 3698 de lei, în scădere cu 4,7% comparativ cu ultima lună din 2021. În brut, scăderea a fost de 296 de lei, până la 6031 de lei. În net, diferența a fost de 181 de lei. În continuare, cele mai mici salarii din țara noastră se practică în domeniul HoReCa, cu o medie de 2047 de lei net.

Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, salariul mediu net a crescut cu 8,9% în ianuarie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, ianuarie 2021. „În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS.

Ca excepții de la regulă, ca aproape de fiecare dată, bugetarii par să o ducă mai bine de la lună la lună. ”În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare majorări ale câştigului salarial mediu net, în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+3,1%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), precum şi în administraţia publică (+0,5%).”, se arată în raportul INS.