07 iun. 2022 | 11:35

„Casetele pierdute” de la Cernobîl dezvăluie impactul devastator al celui mai grav dezastru nuclear: când vei putea vedea documentarul

ACTUALITATE
„Casetele pierdute” de la Cernobîl dezvăluie impactul devastator al celui mai grav dezastru nuclear: când vei putea vedea documentarul

Un nou documentar conține „casete pierdute” ale dezastrului de la Cernobîl, care nu au mai fost văzute până acum, arătând distrugerea îngrozitoare ce a avut loc și angoasa de după cel mai grav incident nuclear din istorie.

Într-un nou trailer pentru documentarul Sky Original, Chernobyl: The Lost Tapes, HBO a lansat mici fragmente de filmări ale muncitorilor eroici care au încercat să rezolve situația și ale miilor de rezidenți care evacuează zona, inclusiv vocile localnicilor care au făcut documentarul.

Cernobîl, un nou documentar

Dezastrul de la Cernobîl a avut loc în 1986, când o furtună perfectă de neglijență a unui operator și defecte fundamentale în proiectarea centralei au dus la o topire a reactorului la o scară pe care lumea nu o mai văzuse niciodată. La doar 130 de kilometri (81 de mile) nord de Kiev, reactorul a trimis un val de resturi radioactive pe cer într-un fascicul de lumină curcubeu, cu particule contaminate detectate la 1.100 de kilometri (683 mile) distanță în Suedia și ploi radioactive căzând pe cerul Marii Britanii.

Rămâne unul dintre cele două incidente nucleare evaluate cu 7 (evaluarea maximă) pe scara internațională a evenimentelor nucleare, Fukushima fiind celălalt.

Noua filmare oferă o privire rară asupra vieților locuitorilor orașului din apropiere, Pripyat, dintre care majoritatea au fost evacuați pentru a nu se mai întoarce niciodată. Arată munca disperată a miilor de mineri, oficiali și tehnicieni sovietici care au lucrat pentru a împiedica dezastrul să devină o catastrofă globală, toate încercând să ascundă incidentul de ochii vigilenți ai lumii.

„La treizeci și șase de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl în Ucraina sovietică, imaginile de arhivă recent descoperite și interviurile înregistrate cu cei prezenți descriu un portret emoționant și captivant al amplorii și gravității dezastrului și până unde a mers guvernul sovietic, pentru a acoperi incidentul, inclusiv soldații trimiși pentru a „lichida” daunele”, conform HBO.

Chernobyl: The Lost Tapes va fi disponibil pe HBO Max pe 22 iunie în SUA sau pe Sky în Marea Britanie.