Când giganții se prăbușesc, te trec fiorii: colosul financiar care tocmai a pierdut 174 de miliarde de dolari ne dă o lecție de viață

Când giganții se prăbușesc, te trec fiorii: colosul financiar care tocmai a pierdut 174 de miliarde de dolari ne dă o lecție de viață

Traversăm vremuri dificile nu doar în România, ci la nivel internațional, iar acest lucru e resimțit atât de oamenii de rând, cât și de magnați sau de marile imperii financiare.

Un exemplu elocvent în acest sens poate fi reprezentat de cel mai mare fond de investiții din lume, Fondul Suveran al Norvegiei, care a pierdut în prima jumătate a acestui an o sumă colosală, care-ți dă fiori – 174 de miliarde de dolari!

Deținătorul celui mai mare portofoliu de acțiuni din lume pare că se cutremură, chiar sub ochii noștri, într-o perioadă în care provocările financiare, instabilitatea și scumpirile par să nu ierte pe nimeni.

Dacă anul trecut, randamentul investiţiilor a ajuns la 14,5%, cu 0,74 puncte procentuale peste evoluţia indicelui de referinţă al fondului cu sediul în Oslo, anul acesta fondul pierde bani masiv.

„Rezultatele se datorează în mare parte dinamicilor puternice ale pieţelor de capital de-a lungul anului. Au fost randamente bune în toate sectoarele, însă investiţiile în tech şi sectorul financiar au performant extrem de bine”, spunea CEO-ul Nicolai Tangen, fost manager de fond de hedging, la începutul anului curent. Între timp, situația s-a mai schimbat.

Fondul suveran de avere al Norvegiei, cel mai mare din lume, a avut o pierdere de 1,68 trilioane de coroane norvegiene (174 de miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022. Contextul acestor pierderi este unul delicat, piețele financiare fiind instabile în ultimele luni.

Problemele nu ocolesc nici imperiile financiare ale lumii

Conform analiștilor, se pare că acțiunile și obligațiunile au reacționat violent la temerile de recesiune globală și la creșterea vertiginoasă a inflației.

„Piața a fost caracterizată de ratele dobânzilor în creștere, inflație ridicată și război în Europa. Investițiile în acțiuni au scăzut cu până la 17 la sută. Acțiunile tehnologice au avut rezultate deosebit de slabe, cu o rentabilitate de -28%”, a declarat directorul general al Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen.