02 ian. 2022 | 11:21

Guvernul australian vrea să ia măsuri pentru protejarea Marii Bariere de Corali: de ce ar putea fi prea târziu

ACTUALITATE
Guvernul australian vrea să ia măsuri pentru protejarea Marii Bariere de Corali: de ce ar putea fi prea târziu

Cu toate că ar putea fi un pic cam târziu, guvernul australian a declarat că are intenția de a lua măsuri pentru a proteja, în sfârșit, Marea Barieră de Corali, cea bănuită că ar putea să dispară, în următorii ani.

Guvernul Morrison a publicat o actualizare a politicii sale – cu alte cuvinte a pus o piatră de temelie întru rezolvarea unei probleme importante și foarte actuale: protejatea Marii Bariere de Corali. În paralel, autoritățile australiene încearcă să oprească introducerea oceanului pe o listă a siturilor din Patrimoniul Mondial, aflate în pericol.

Grupurile de mediu au spus, la rândul lor, că planul actualizat, Reef 2050, lansat de curând, a picat, deoarece era legat de un alt plan, considerat „inadecvat”, al guvernului, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

O prefață a acestui plan, cosemnată de ministrul federal al mediului, Sussan Ley, și de ministrul din Queensland pentru Marea Barieră de Corali, Meaghan Scanlon, a spus că reciful este amenințat de valurile de căldură marină care au provocat evenimente grave de albire în masă în 2016, 2017 și 2020.

Pericolul din jurul Marii Bariere de Corali e departe de a fi încheiat

Marea Barieră de Corali s-ar putea confrunta cu o nouă albire în masă, până la sfârșitul lunii ianuarie, arată studiile. „Aceste evenimente, combinate cu altele efecte care se revarsă asupra recifului, au afectat sănătatea acestei minuni a lumii”, au declarat oficialii din Australia

Miniștrii au spus, de asemenea, că planul actualizat a primit revizuire majoră în ultimii cinci ani și că „oferă o soluție accelerată pentru conservarea recifului”. Ei au promis că vor face tot posibilul pentru a rezolva problema, investind timpul, resursele și efortul necesar acestei acțiuni. 

Un grup consultativ „și-a exprimat îngrijorarea” luna trecută, cu privire la întârzierea lansării acestui plan, care era așteptat înainte de ultima reuniune a Patrimoniului Mondial din iulie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele