Bula imobiliară pleacă de la terenuri: cel mai scump teren vândut în România, confirmat

Bula imobiliară pleacă de la terenuri: cel mai scump teren vândut în România, confirmat

În teorie, un teren ar trebui să fie de fiecare dată mai ieftin decât un metru pătrat construit. În practică, atunci când vorbim de o bulă imobiliară care se află aproape de a exploda, aceste referințe nu mai există și se ajunge la recorduri uimitoare.

La început, licitația părea una cât de cât uzuală. RA-APPS sau Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat a scos la vânzare un teren de 4106 metri pătrați într-o zonă exclusivistă din Capitală. Prețul final de achiziție a fost însă cel puțin șocant. Valoarea tranzacției a fost de 13,6 milioane de euro.

Cel mai mare preț plătit pentru un teren în România

Considerat a fi cel mai scump teren achiziționat în România, cel puțin în ultimul deceniu, RA-APPS a vândut un metru pătrat de pământ cu nu mai puțin de 3.300 de euro. Licitația a avut loc în decembrie 2021, dar abia acum au ieșit la iveală particularitățile tranzacției.

Suprafața de 4106 metri are deschidere la Bulevardul Mircea Eliade și este peste drum de clădirea Eliade Tower. Prețul de pornire al licitației a fost din start unul fabulos. Discutăm de 7,3 milioane de euro fără TVA. S-a adjudecat în final la 13,6 milioane de lei, pentru un calcul final pe metru pătrat de 3300 de euro FĂRĂ TVA.

Cumpăratorul acestei suprafețe de teren la un preț record pentru piața imobiliară din România este Comat Auto, o firmă deținută de  Auto Cobălcescu (62,19%), Ioana Stăculescu (34,62) și soțul Eugen Stănculescu (3,19%), potrivit Economica.net. Ioana și Eugen Stănculescu au fondat dealerul de mașini Auto Cobălcescu.

Între timp, tot Auto Cobălcescu mai are în lucru mai multe proiecte impresionante. De exemplu, lucrează la un proiect rezidențial cu 1500 de apartamente pe un teren de opt hectare de lângă magazinul Dedeman din Ghencea, București. În plus, Ioana Stănculescu mai deține un teren de 3.000 de mp peste drum de magazinul Supeco de pe strada Postăvarul din sectorul 3, unde Primăria a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construcția unui mic centru comercial cu demisol, conform Profit.ro.

Citește și: