06 apr. 2022 | 07:58

Bula imobiliară din România, subiect de ajutor de la stat: construcțiile ”se află în pragul colapsului”

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, subiect de ajutor de la stat: construcțiile ”se află în pragul colapsului”

Indiferent ce ”vești bune” încearcă să-ți ofere dezvoltatorii imobiliari, realitatea din piață este una foarte dificilă și complexă. Industria imobiliară din România este lovită din tot mai multe părți, de la costurile materialelor de construcții și a forței de muncă până la condițiile de creditare din ce în ce mai dificile.

Dacă autoritățile au ajuns să cocheteze cu ajutoare financiare pentru companiile din construcții, așa îți dai seama că vorbim de o bulă imobiliară în România care, pur și simplu, nu mai poate fi susținută. Ca referință, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a detaliat la finalul ședinței parlamentare de ieri un plan de plafonare a prețurilor la materiale de construcții. Cu un pic de noroc, inițiativa ar putea intra în ședința de guvern din această săptămână.

Se dau bani de la stat pentru construcții imobiliare

Conform spuselor lui Ciolacu, Guvernul pregătește o ordonanță care să reglementeze prețurile materialelor de construcții. Intervenția statului pe marginea acestui subiect este necesară pentru că, afirmă liderul PSD, ”piața construcțiilor este în pragul colapsului”. Șeful social democraților speră că proiectul de act normativ va primi toate avizele necesare și va fi adoptat în această săptămână, în ședința de guvern. Aparent, ”toată România este blocată la investiţii din cauza acestor scumpiri la materialele de construcţii”.

„Multe dintre măsuri au fost discutate în spaţiul public, cele cu voucherele, vedem la transportatori cum facem reducerea pentru anumite accize şi distribuitori. Toate intră în acest pachet «Sprijin pentru România». Unele au fost deja convenite în coaliţie. Aproape 17 miliarde lei. Din aceste 17 miliarde lei, 7 miliarde vor fi pe fonduri europene. Să vedem categoric din exerciţiul financiar 2016-2020 cu doi plus unu, unde ştiţi că absorbţia de este de 54% faţă de media europeană care e aproape de 65%”, a declarat Marcel Ciolacu.

”Cea mai importantă ordonanţă în acest moment este ordonanţa cu preţurile la materialele de construcţii. Toată România este blocată la investiţii din cauza acestor scumpiri la materialele de construcţii care nu este datorată vreunei guvernări, ci unui război tembel în Ucraina”, a concluzionat șeful social-democraților.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele