02 mai 2022 | 08:58

Bula imobiliară din România se resimte încă de la terenuri: care dintre ele s-au scumpit cu 50%

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România se resimte încă de la terenuri: care dintre ele s-au scumpit cu 50%

Piața imobiliară din România trece printr-o perioadă surprinzător de imprevizibilă. Mai mult decât atât, însă, reușește în continuare să șocheze prin prețuri care, deși pare absurde, sunt susținute de cumpărători.

În aproape fiecare colț al României, încep să se acorde din ce în ce mai greu autorizațiile de construcție. Din acest motiv, prețurile la terenuri care vin deja cu aprobările necesare la pachet au explodat. Chiar și dacă discutăm de terenuri care sunt într-un stadiu avansat de obținere a autorizațiilor de construcție, prețurile acestora au crescut chiar și cu 50%. În mod evident, această realitate este exacerbată în București.

Prețurile la terenuri, noua lovitură pentru dezvoltatori, cumpărători

Cumpărătorii de terenuri plătesc din start cu aproximativ 20% mai mult pentru terenurile reglementate pentru proiecte imobiliare. Nu de puține ori, însă, saltul la preț este și de 50%, comparativ cu terenuri similare fără autorizație.

“În funcție de stadiul de autorizare, plecând de la un PUZ (plan urbanistic zonal) până la autorizația de construire, valoarea terenurilor tranzacționate poate fi între 20% și 50% mai mare față de un teren fără documentație de urbanism valabilă. Având în vedere că durata medie de aprobare a unui PUZ era de 12 luni în București chiar și înainte de suspendarea PUZ-urilor de sector, cumpărătorii erau dispuși să plătească până la 20% mai mult’, a declarat pentru Economica.net, Alexandru Mitrache, Head of Transactions Land & Investment Cushman & Wakefield Echinox.

Ca să înțelegi mai bine despre ce sume discutăm în București, merită să ai în vedere că familia Topolinski a cumpărat recent un teren de 5000 metri pătrați în Bucureștii noi, de la Patriarhia Română. Acel teren menit pentru 200 de apartamente, cu Plan Urbanistic Zona (PUZ) și Certificat de Urbanism face subiectul unei investiții de 44 de milioane de euro.

“Timpul necesar obținerii documentațiilor de urbanism (PUZ, autorizație de construire) poate face o diferență semnificativă în timeline-ul și cashflow-ul unui dezvoltator. Lipsa de predictibilitate vizavi de momentul în care pot fi începute lucrările, determină dezvoltatorii să se ferească de terenurile fără o situație de urbanism clară, ceea ce poate duce la o stagnare a tranzacțiilor în anumite cazuri”, a concluzionat Alexandru Mitrache.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele