Bula imobiliară din România, în cifre exacte: dacă te uiți la apartamentele vândute, ți se face pielea de găină

Bula imobiliară din România, în cifre exacte: dacă te uiți la apartamentele vândute, ți se face pielea de găină

Obsesia românilor pentru proprietăți s-a resimțit și în 2021. Prețurile au bubuit, dar un număr record de conaționali s-au ancorat în credite costisitoare pentru a se muta la casa lor sau, mă rog, a băncii, pentru următorii 30 de ani.

Anul trecut nu a fost dominat doar de o creștere impresionantă și aproape de neînțeles a prețului la apartamentele din România. Numărul tranzacțiilor a înregistrat de asemenea o creștere impresionantă. Vorbim de un salt de aproximativ 16% de la un an la altul, până la un total de aproximativ 700.000 de tranzacții, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Deși a fost o mică scădere pe ultimul trimestru, experții au consemnat anul 2021 ca fiind cel mai bun din ultimii 5 ani pentru industria imobiliară.

Pandemia, perfectă pentru un boom imobiliar

Tranzacțiile din 2021 marchează al doilea an consecutiv de creșteri pentru această industrie autohtonă. În 2020, când oamenii au început să stea mai mult în case, creșterea tranzacțiilor a fost de 12% față de 2019, pe când în acel an s-a văzut o descreștere de 4,1% comparativ cu 2018. O altă confirmare a faptului că, până în pandemie, trendul era descendent, se poate vedea din 2017 în 2018, când tranzacțiile au scăzut cu nu mai puțin de 10,2% în 12 luni.

Un pic ciudată este aglomerația tranzacțiilor din decembrie. În luna decembrie a fost încheiat cel mai mare volum lunar de tranzacții din 2021. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2021, în București – 14.438, Ilfov – 4.902 și Constanța – 3.950. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 303, Covasna – 449 și Caraș Severin – 485. Este important de reținut că volumele cuprind toate tipurile de tranzacții imobiliare, însă ponderea majoritară o au vânzările de locuințe.

Partea cea mai interesantă a întregii ecuații ține însă de sfidarea estimărilor oferite de experți. Toți analiștii și investitorii din domeniu au fost convinși că pandemia de coronavirus va avea un impact vizibil negativ asupra nivelului de tranzacții. Realitatea a fost cu totul alta, iar pronosticurile negative au fost eronate.