10 ian. 2022 | 09:03

Bula imobiliară absurdă din România, prin ochii unui străin: ”La Milano, luam mai multe locuințe la banii ăștia”

ACTUALITATE
Bula imobiliară absurdă din România, prin ochii unui străin: ”La Milano, luam mai multe locuințe la banii ăștia”

În ultimul an, s-a discutat de mai multe ori cât de absurdă este bula imobiliară de pe meleaguri mioritice. În contextul în care salariile nu s-au triplat de pe o zi pe alta, apartamentele din marile orașe ale României au niște prețuri aberante. Aceasta este și opinia unui străin, nu doar a românilor.

Adevărul atrage atenția asupra situației lui Cesare, un italian care a trăit mai mulți ani în Timișoara, Oradea și Cluj. Bărbatul și-ar fi dorit să-și cumpere o proprietate în Cluj, dar când a văzut cât de exagerate sunt prețurile, a decis că este mai rentabil să-și cumpere mai multe la Milano și să le dea în chirie.

La Cluj, mai scump ca la Milano

„Garsonieră cu baie (duş, wc), bucătărie mobilată cu totul (aragaz,frigider, mobilă de bucătărie) cameră cu pat dublu, dulap foarte spaţios şi bine compartimentat, birou, scaun. Etajul 4/4. Pretul este 110 000 euro, uşor negociabil. Vă rog fără oferte bombă. Se acceptă credit. Dacă cumva nu sună telefonul, daţi mesaj pe olx cu numărul dumneavoastră şi o să vă sun”, e anunţul postat pe site-ul unei agenţii imobiliare din Cluj.

Aceasta este realitatea dintr-un oraș din România, același oraș în care găsești case mai scumpe decât castele din Franța, Italia sau Austria. Pentru că am monitorizat explozia prețurilor de la început, noi s-ar putea să nu mai înțelegem de ce această situație este complet nerealistă. Pe de altă parte, mai mulți străini care se află în trecere pe meleaguri mioritice sunt absolut șocați de ce se întâmplă într-o mână de orașe de la noi.

Revenind însă la povestea lui Cesare, deși bani nu reprezintă o problemă pentru el și este căsătorit cu o româncă, se gândește serios se plece din România. „Am învăţat să nu dau mai mult decât face şi mă simt păcălit când e vorba de astfel de preţuri. În Italia, în Milano chiar, găsesc apartamente mai ieftine decât în Cluj. Ok, e Cluj, e un oraş frumos, centru universitar şi economic, sunt sută la sută de acord că e la toate capitolele peste oraşe ca Timişoara şi Oradea, dar nimeni nu mă poate convinge că e peste Milano şi că se justifică asemenea preţuri. De banii pe care îi dau în Cluj pe o garsonieră îmi iau la Milano două sau trei şi le dau în chirie. Şi ies mai câştigat decât dacă aş cumpăra aici o singură garsonieră şi aş lua o singură chirie, mai ales că în Milano sunt cu puţin mai scumpe chiriile”, a spus el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele