Bucurie mare pentru bugetarii noștri: s-a dat legea, cresc salariile. Câți bani vor primi în plus, lună de lună

Bucurie mare pentru bugetarii noștri: s-a dat legea, cresc salariile. Câți bani vor primi în plus, lună de lună

Să tot fii angajat la stat în această perioadă. În pofida multiplelor crize care macină economia națională, dar și a discrepanței de salarizare dintre sistemul public și cel privat, statul majorează lefurile bugetarilor. Legea a fost deja adoptată de Parlament!

Bugetarii noștri au toate motivele să sărbătorească. De la 1 iulie, vor primi mai mulți bani de la stat, ceea ce îi va ajuta să facă față mai bine scumpirilor din prezent.

Conform noii legi care a primit undă verde de la senatori și deputați, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017.

De la un caz la altul, vorbim despre sume diferite, desigur, fiindcă nu toți bugetarii au același salariu de bază.

Ce spune legea, concret

„Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară şi indemnizaţiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. Începând cu data de 1 iulie 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iunie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna iunie 2022”, se arată în actul normativ despre care vorbim.

De asemenea, de notat că, printre noutățile aduse, se prevede că personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Totodată, personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Veștile bune pentru angajații statului nu se opresc aici!

Totodată, textul noii legi prevede că „personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază”, se arată în proiect.

Citește și:
Etichete: