București, capitala 5G: câte stații sunt și cum ne afectează sănătatea

București, capitala 5G: câte stații sunt și cum ne afectează sănătatea

În momentul de față, România are o acoperire de aproape opt sute de stații de bază care permit utilizarea tehnologiei 5G. Majoritatea, mai exact cinci sute de stații, se află în București.

În majoritatea județelor nici nu există antene 5G. Potrivit autorităților din sănătate, normele de funcționare reglementate pentru tehnologia 5G sunt cu mult sub pragul în care sănătatea populației ar putea fi afectată, scrie Profit.ro.

Cum stă România la capitolul 5G

Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați, în prealabil, prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Ca referință, în august 2019, România și SUA au semnat un memorandum care prevedea că ambele state vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G. Apoi, guvernul român a aprobat, în 15 aprilie, proiectul legii 5G, care respectă înțelegerea cu SUA.

Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat ultimul cuvânt în ceea ce privește autorizarea proiectelor. Prin acest proiect, se exclude compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

În acest context, grupul chinez Huawei a reclamat la Comisia Europeană faptul că România și Polonia încalcă legislația UE privind sistemul 5G. Ei au notat că vor „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

În prezent, pe teritoriul țării noastre funcționează servicii comerciale 5G în benzile de 2100 MHz (unde dețin licențe de utilizare a spectrului de frecvențe radio Orange România S.A., RCS&RDS S.A., Vodafone România S.A. și Telekom România Communications S.A.) și 3400 – 3800 MHz (Orange România S.A., RCS&RDS S.A., Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. și Vodafone România S.A. fiind deținători de licențe).

”Normele în vigoare asigură protecția populației generale față de expunerea la câmpuri electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 de ori mai mici decât valorile de prag pentru apariția efectelor dovedite ale acestor câmpuri”, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Citește și:
Etichete: